AGDER: 16. september slapp Hanne Kolstø solodebuten «Riot Break». Utgivelsen har fått to firere av anmeldere til nå. Resten er femmere og positive anmeldelser uten terningkast. Plata, som kun er utgitt på vinyl og digitalt, ligger for tiden høyt oppe på Wimp-lista.

Les Fædrelandsvennens anmeldelse av "Riot Break" her!

23. september slapp Åmli-gutten Jonas Alaska sitt selvtitulerte debutalbum. Også han har fått god mottakelse, og plata ligger for øyeblikket på sjuendeplass på VG sin Topp 40 liste over norske og internasjonale artister. Både han og Hanne har fått mye oppmerksomhet i aviser, magasiner, radio og tv. Fredag for snart to uker siden var for eksempel Jonas Alaska gjest i «Senkveld» og spilte låten «October» fra sofaen hos Thomas og Harald.

– Jeg har fått vanvittig mye respons på plata og den har solgt masse allerede. Det har vært ganske kaotisk og all oppmerksomheten har vært en overgang for meg. Å bli kjent igjen på gata er veldig rart, men folk er hyggelige og skryter av plata, sier Jonas Alaska.

Skryt fra Eidsvåg

Fædrelandsvennen snakker med singer/songwriteren på telefon fra Åmli hvor han har vært siden søndag. Nå skal han være hjemme hos foreldrene en uke for å hente seg inn igjen.

– Hvordan var det å være med i «Senkveld?»

– Det var moro, men jeg var ganske nervøs. En ting er å sitte der og spille, men å prate var ganske utfordrende. Samtidig var det veldig kult og alle var veldig hyggelige.

Les Fædrelandsvennens anmeldelse av "Jonas Alaska" her!

Da Jonas Alaska slapp plata, opplevde han blant annet at Bjørn Eidsvåg la ut følgende melding på twitter: «Når det dukker opp et singer/songwriter-talent som Jonas Alaska, kjenner jeg glede og prestasjonsangst; her skal det skjerpes. Hilsen Bjørn Eidsvåg».

– Jeg har truffet ham før og visste at han var fan av musikken min. Det er kult at han liker musikken og sprer det på twitter, sier 23-åringen, som av mange sammenlignes med Bob Dylan.

Bedre enn Beatles

FÅR OPPMERKSOMHET: Hanne Kolstø (30) har stort sett bare høstet femmere for solodebuten "Riot Break" som kom ut for tre uker siden. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen

Hanne Kolstø opplevde sist fredag og bli trukket fram av den anerkjente kunstkritikeren Tommy Olsson i Morgenbladet. Han anbefalte konsertene hun skal ha som soloartist og skrev følgende: «Du kan fortelle til dine barnebarn at du så Hanne Kolstø live i 2011, eller du kan skamme deg over at du ikke gjorde det. Debutplaten er den sterkeste norske utgivelsen siden Motorpsycho lanserte Demon Box i 1993, og min egen erfaring av å se henne live har fått meg til å si høyt at hun er bedre enn Beatles. Tro meg, det er så stort, og dere trenger virkelig dette. Vinden blåser i en annen retning etterpå».

– Jeg synes det er veldig smigrende å få skryt av en kunstkritiker, for det er et miljø jeg ønsker å være en del av, og Olsson har veldig mye respekt i miljøet. Men når han kaller meg bedre enn Beatles så blir det nesten litt for mye av det gode, sier Hanne Kolstø, og flirer.

Jobbe i medvind

I går var hun på vei til Oslo hvor hun blant annet skal intervjues av kvinnemagasinet Stella. I tillegg skal hun spille på releasekonserten for Natt og Dag sitt oktobernummer. Deretter går turen til Stavanger. Der venter konsert med Heroes & Zeros før turen går videre til Lillesand hvor hun også skal spille med det albumaktuelle Lillesandbandet.

– All oppmerksomheten har vært overveldende og jeg har mistet oversikten over alle femmerne. Nå skal jeg prøve å venne meg til å jobbe i medvind, for jeg er vant til å jobbe litt i undergrunnen og motstrømmen, sier 30-åringen, som påpeker at hun fortsatt jobber like hardt og slett ikke har slått seg til ro med alle femmerne.