KINSHASA: Etter å brukt en time på å plukke fra hverandre forsvarernes ønske om at saken mot Moland og French må avvises, snudde aktor Agabo plutselig overraskende i retten i Kinshasa.

Klokken 13 norsk tid ba aktor retten "anerkjenne at ønsket om en annulering er delvis riktig", og oppfordret dommerne til å "sende saken tilbake til den samme domstolen" ( i Kisangani, red. anm.)

Molands forsvarer André Kibambe har hevdet at det var feil av domstolen i Kisangani å avsi en dom mot hans klient, så lenge nordmannens tilregnelighet var satt under tvil av leger.

Agabo understreker at domstolen ved en eventuell ny rettssak i Kisangani må få "en helt ny sammensetning enn forrige gang".

Klokken 14.05 var dagens høring over. Rettens administrator sa de vil komme tilbake med en dato for når saken skal avgjøres.

— Presset til å anke

Ankesaken mot de to nordmennene begynte i den militære høyesteretten i Kinshasa klokken 11.28 norsk tid, én og en halv time forsinket.

Det er satt av to dager til saken. Det skal ikke føres vitner - Høyesterett skal bare vurdere om det har forekommet saksbehandlingsfeil som kan utløse en ny runde i rettssystemet, eller om dødsdommene skal godkjennes.

Forsvarerne hadde på forhånd varslet at de ville be om en utsettelse, men så langt går saken sin planlagte gang.

Retten behandler nå forsvarets krav om å avvise hele saken, som ble fremsatt i desember.

Aktor, oberst Agabo, hevdet like før klokken 13 norsk tid at nordmennene egentlig ikke ønsket å anke saken til Høyesterett.

- Tjostolv Molands anke er ikke resultat av egen, fri vilje. Han nektet å skrive under de nødvendige papirene, og det gjorde Joshua French også, sa Agabo.

Molands og Frenchs advokater hevder blant annet at aktor i de tidligere rettssakene, major Jean Blaise Bwa Mulundu, ikke var kvalifisert. De har også påpekt at to av dommerne som dømte nordmennene ikke deltok i alle rettsmøtene.

Molands forsvarer André Kibambe kritiserer også retten for å ha dømt hans klient til tross for hans "nedsatte psykiske helse".

Medisin er ingen nøyaktig vitenskap

Aktoratet avviser forsvarernes innsigelser. De mener at den militære domstolen ikke har myndighet til å avvise saken, men at dette i så fall må avgjøres av en sivil domstol.

Når det gjelder Molands mentale tilstand under rettssaken i Kisangani, leste aktor opp en legerapport som slo fast at Moland antagelig led av "malaria eller en psykotisk reaksjon".

— Vi er ikke enige med denne rapporten, sier aktor, oberst Agabo.

- Medisin er ingen nøyaktig vitenskap. Rapporten bygger på antagelser.

Rettens leder, oberst Bassolo, sier at retten vil granske forsvarernes krav om at saken skal avvises.

- Dette er en spesiell prosedyre. Det er ikke åpent for debatt. Det vil ikke være noen mulighet for å legge frem nye bevis, understreker Bassolo.

André Kibambe var på plass i Kinshasa da saken skulle starte klokken 10 i dag, men måtte vente i én og en halv time før alle var på plass.

- Dommerne er klare, vi venter bare på aktor, sa Kibambe til Aftenposten.no klokken 10.30.

Dagens rettsmøte begynte med at anklagene mot Moland og French ble lest opp. Aktoratet la igjen frem sin versjon av hvordan nordmennene kom til Kongo i mai 2009, og hvordan de skal ha drept sin sjåfør Abedi Kasongo.

I omtalen av nordmennene bruker aktor Agabo konsekvent deres militære titler fra tiden i Forsvaret.

- Fenriken (Moland, red. anm.) trakk våpenet sitt og skjøt sjåføren på kloss hold, sier aktor.

Vil be om utsettelse

Molands forsvarer mottok innkallelsen til dagens rettsmøte på fredag, men hverken Joshua French eller hans forsvarer Guillaume Likwela har mottatt noe offisielt dokument fra Høyesterett. Kibambe varslet derfor før saken startet at han vil be om en utsettelse.

— Høyesterett har sendt en offisiell innkalling - bare retten kan endre tidsplanen, sier Kibambe til Aftenposten.no.

Guillaume Likwela bekreftet overfor Aftenposten.no mandag kveld at han fortsatt befinner seg i Kisangani. Det gjør også Tjostolv Moland og Joshua French, som sitter i sentralfengselet i Kisangani.

— Vi vil møte opp og se hva retten sier. Hverken Likwela eller French er her, sier Kibambe.

- Saken kan fort bli utsatt, sier ambassaderåd ved den norske ambassaden i Angola, Gunvor Alida Endresen, til Aftenposten.no.

Endresen er på plass i Kinshasa for å følge saken, og tok i går med kongolesisk høyesterett for å gjøre oppmerksom på at Joshua Frenchs advokat ikke vil nå frem i tide.

- Det er vanskelig å se hvordan saken kan fortsette uten en av forsvarsadvokatene til stede, sier Endresen.

Endresen møtte i går representanter fra den britiske ambassaden i Kinshasa, som bekreftet at også de vil være til stede i retten i dag.

Ikke til stede

Høyesterett skal vurdere om det har forekommet saksbehandlingsfeil som kan utløse en ny runde i rettssystemet.

I så fall tror Kimbambe at en ny rettssak vil skje i Kisangani, men med nye dommere.

French og Moland er dømt til døden for drap på sjåføren sin og for spionasje i Kongo. Moland og French ble pågrepet i mai i fjor og har sittet i varetekt siden den gang. Saken deres har allerede vært oppe i en militær domstol to ganger. I begge tilfellene endte saken med dødsdom, senest 3. desember i fjor.

Norske og kongolesiske myndigheter har allerede hatt uformelle samtaler om muligheten til overføre nordmennene til soning i Norge. Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo åpnet tidligere denne måneden for dette når det foreligger en rettskraftig dom.