AALBORG : Den nå 55 år gamle norske kapteinen overhørte nødanrop både fra det danske sjøforsvaret og fra overflyvninger av helikoptre og F16 jagerfly, da hans 70 meter lange lasteskip, M/V Ranafjord, den 29. september i fjor la ut fra havnebyen Hals.

Torsdag ble kapteinen kjent skyldig i byretten i Aalborg, for å være full på vakt under skjerpende omstendigheter, og for overtredelse av bestemmelser om sikkerhet til sjøs, skriver nordjyske.dk.

Alkoholproblem

55-åringen fra Vestlandet straffes til 30 dagers betinget fengsel. Han må fortsette å gå til behandling for sitt alkoholproblem, og han får ikke kommandere et skip det kommende året, opplyser aktor Torben Kaufmann.Under rettsmøtet uttalte kapteinen at han hadde drukket et par øl før vakt, men at han etter en stund ikke husket noe.

Skipet ble stanset under seilasen i Kattegat før det nådde innseilingen til Limfjorden. Søværnets Operative Kommando (SOK) hadde da fulgt skipet på radar i seks timer, uten at det hadde endret kurs.

Kapteinen ble da arrestert, og en blodprøve viste at han hadde en promille på 1,99, skriver den danske nettavisen.

Bot til rederiet

Det ansvarlige rederiet, Finn Olsen i Bodø, er idømt en bot på 40 000 danske kroner.

Vegard Olsen i familierederiet uttalte til Fædrelandsvennen etter hendelsen i fjor at kapteinen var svært nær å forårsake en stor miljøkatastrofe.

— Da båten til slutt ble stanset, var den knappe 40 minutters gange unna en strand, og med 40-50 kubikk tungolje ombord som drivstoff, kunne det jo raskt også blitt en miljøskandale, sa han da.