Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er styremedlem i fylkeslaget som nå fremmer på nytt et gammelt forslag om å endre valgloven slik at det skal bli mulig for partiene å forhåndskumulere 15 kandidater framfor ti som i dag.

Ifølge VG er mange i Oslo Ap opprørt over høstens valgresultat. Elleve av partiets 20 representanter i bystyret har minoritetsbakgrunn — og sju av dem rykket opp til sikker plass som følge av mange personstemmer.

— Vi har fått inn tre representanter fra Somalia og Somaliland. Det er i overkant av hva en kan forvente, sier partiveteran Rune Gerhardsen til avisen

- Drøyt utspill

Gerhardsen understreker at det ikke er misnøye med dagens bystyregruppe som gjør at han ønsker å endre valgloven, men legger til at det er behov for en bedre balanse.

— Forholdsvis små pressgrupper kan oppnå forholdsvis mye hvis de setter kreftene inn. Etniske grupper har vist seg å være flinke til å mobilisere, sier han.

Venstres Abid Raja mener Gerhardsens utspill er oppsiktsvekkende.

— Det han sier om egne partifeller med somalisk bakgrunn er drøyt og langt under hans verdighet. I stedet for å øke antallet forhåndskumulerte kandidater burde vi gå motsatt vei og kutte det helt ut. Det er uansett ikke sånn at det bare er minoritetsvelgere som benytter seg av denne rettigheten, sier Raja til NTB og viser til at også etnisk norske politikere høster mange personstemmer.

- Ikke minoritetspolitiker

Etter Rune Gerhardsen og Libe Rieber-Mohn fikk Abdullah Alsabeehg flest personstemmer av Arbeiderpartiets bystyrekandidater i Oslo. Han avviser at det skjedde som et resultat av en vervekampanje blant velgere med samme etniske bakgrunn som ham selv.

— Jeg var AUFs ungdomskandidat ved valget og ble støttet av ungdom med ulik etnisk bakgrunn rundt om i byen, sier Alsaabehg til NTB

— Jeg synes det blir feil å lage et skille mellom såkalte minoritetspolitikere og andre politikere. Det er ingen som bruker betegnelsen minoritetsfotballspiller om Moa eller Carew, legger han til.

NTB har spurt flere av Oslo Aps bystyrerepresentanter med minoritetsbakgrunn om utspillet fra Gerhardsen og forslaget fra eget fylkeslag. Ingen vil si hva de mener offentlig. Abdullah Alsabeehg vil heller ikke kommentere Gerhardsens utspill direkte.

— Men saken har fått en helt feil vinkling. Dette dreier seg ikke om dagens sammensetning av Aps bystyregruppe. Debatten om valgordningen har pågått lenge i partiet, sier han.

Liten støtte

Stortingsrepresentant Jan Bøhler er leder i Oslo Ap, der også statsminister Jens Stoltenberg er medlem. Bøhler sier forslaget vil bli tatt opp på Aps landsmøte i 2013, slik det også ble i 2009. — Det er viktig med mer forutsigbarhet for velgerne når det gjelder hvem som kommer inn i bystyret. Det store flertallet stemmer uten å endre listen, så dette har med demokrati å gjøre, sier Bøhler til VG.

På Stortinget får Ap-forslaget liten støtte.

— Jeg kan se at Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo er skjevt sammensatt, både etnisk og geografisk, men det vitner bare om at partidemokratiet er relativt dødt i Arbeiderpartiet ut over gruppen av aktive innvandrere. Det er Oslo Arbeiderpartis problem, jeg synes ikke Stortinget skal endre valgloven, sier Høyres Per-Kristian Foss til politisk.no.

Fremskrittspartiets Anders Anundsen mener Ap i stedet burde gå motsatt vei og får støtte av Sps Per Olaf Lundteigen.

— Tilliten til politikere og partiene er synkende. Det betyr at velgerne bør få mer å si over hvem som blir valgt både ved stortings-, fylkes- og kommunevalg, sier Lundteigen til det TV 2-drevne nettstedet. (©NTB)

(©NTB)