Forslaget fra daværende RV-politiker Jon Michelet ble latterliggjort og betegnet som ekstremt i 1987 – selv i RV fikk forslaget en lunken mottakelse, ifølge Dagsavisen.– Innen 15-20 år kommer en million innbyggere i Norge til å ha innvandrerbakgrunn. Det må vi leve med, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til VG.

Støre leder Arbeiderpartiets integreringsutvalg, som nå starter arbeidet med å med å vurdere om det skal lages et bedre regelverk for blant annet ekteskap, klær i skolen og hjemmeværende koner.

– Der jeg kommer fra er det ikke greit å være gift med sin fetter. Det tenker jeg er et tema som går på frihet for andre— og tredjegenerasjons innvandrere, dersom de systematisk må gifte seg med slektninger, sier Støre.

Han liker heller ikke at det i enkelte innvandrermiljøer er status med hjemmeværende kone.

– At kvinner velger å gå hjemme er noe vi åpenbart ikke kan regulere oss bort fra, men dette kan være i grenseland mellom frihet og tvang.

– Kvinners stilling vil være helt sentralt i arbeidet i integreringsutvalget. Vi må ha et regelverk som gjør det forbudt å holde kvinner nede. Men også normer og verdier teller, sier utenriksministeren. (©NTB)