— Fasttelefonen gir en egen trygghet, og er bedre å bruke enn en mobil, synes Lindesnes-kvinnen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I likhet med henne er det svært mange andre, spesielt eldre, som er takknemlig for å beholde fasttelefonen på ubestemt tid.

Årsaken til at Telenor lenge vurderte å legge ned tilbudet om fasttelefonen, er at bruken av denne muligheten har stupt. I 2000 hadde Telenor to millioner fasttelefonabonnenter. I dag er det 400.000 igjen. De siste årene har 90.000 kvittet seg med fasttelefonen årlig.

Fasttelefonen gir en egen trygghet

— Det har vært en nedgang på 15 prosent i året, en utvikling vi tror bare vil fortsette. Mange klarer seg med mobiltelefonen alene, sier moderniseringssjef i Telenor, Arne Quist Christensen.

Stengt av

Han forteller at de som et forsøk stengte av muligheten for fasttelefon i kommunen Modalen i Hordaland.

— Det lærte vi mye av. Det viste seg at det var vanskelig å få til mobildekning i hvert et hjørne av kommunen uten at det kostet mye penger, forteller han.Videre erfarte de at det er enkelte tjenester som fungerer best via fasttelefonen. - Det gjelder blant annet trygghetsalarmen. Den kan kobles opp mot bredbånd og mobil også, men det er betydelig dyrere, sier Christensen.

Satte pris på

Han forteller at tilbakemeldingene var at mange dessuten ønsket fasttelefonen.

— Spesielt de eldre setter stor pris på den tryggheten og kvaliteten fasttelefonen gir. Dessuten liker de å ha et telefonnummer som er kjent for alle de har kontakt med, sier Christensen.

Hvor lenge fasttelefonen blir vet han ikke.

— Nå sier vi det slik at alle som ønsker det får ha den så lenge de vil. Men på et tidspunkt må vi kanskje si stopp når det er veldig få igjen. Men fortsatt er det 400.000 personer som ønsker denne muligheten. Det er mange mennesker, påpeker han.

Helst fasttelefon

Jofrid Heggland og mannen Gunnar bruker helst fasttelefonen når de er hjemme, selv om de selvsagt også har mobiler. Det er også til fasttelefonen barn og barnebarn helst ringer.

Den er rett og slett bedre å bruke enn en mobiltelefon

— Det er liksom noe annet med fasttelefonen enn mobil. Den er større og bedre å holde i, lettere å trykke på tastene og ofte bedre lydkvalitet. Så den liker jeg best, smiler hun.

Her i huset er det ikke mangel på noen duppeditter. Her er alt av internett, smart-tv, ipad og smarttelefoner. Likevel vil de altså ha fasttelefon.

— Ja, den er rett og slett bedre å bruke enn en mobiltelefon, synes Heggland.

Husker godt

Hun er fra Kvinesdal, og husker veldig godt da familien fikk telefon på 1950-tallet. Faren trengte en slik på grunn av lastebil-jobben. Før den tid ble de hentet av naboen når det var telefon til dem.

— Da vi fikk telefon var den knyttet til en sentral der det satt en dame. Når det ringte tre korte signal var det til oss, minnes Heggland.

Siden har utviklingen vært enorm til hun i dag sitter med en mobiltelefon med touch-skjerm.

- Ja, jeg fikk en slik til jul. Den er såpass avansert at den foreløpig ligger i en skuff. Men jeg skal nok finne ut av det, smiler 73-åringen.