- Hovedgrunnen til at dette oppleves bedre og viktigere enn det forrige showet mitt, er at det er mer personlig, sier Hjelmeland. Foto: Reidar Kollstad
Hjelmeland mottar Komiprisen "Årets mannlige scenekomiker" for "I lånte fjær" i Bergen tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
Bjarte Hjelmeland 00003.jpg Foto: Reidar Kollstad

GRIMSTAD: — Dette slår alt. Denne sommeren har vært utrolig, sier Bjarte Hjelmeland, som lørdag hadde sin siste oppsetning av forestillingen «I lånte fjær» i Grimstad.

25 fulle forestillinger betyr 6700 billetter, i en by med 12.000 innbyggere. Kommunen har 22.500. — Det er veldig spesielt. Og jeg synes det er herlig å være her. Jeg har vært mye i byen og jeg var med på å bygge opp dette for mange år siden, sier han, og peker i retning scenen på Apotekergården.

Les også:

Personlig

Han er sliten. Det travle programmet har kostet, erkjenner han. Men han er ikke lei. 46-åringen har gledet seg til hver eneste forestilling.

Bjarte Hjeleland har hatt suksess med forestillingen "I lånte fjær". Foto: Jon Anders Skau

— Det er dette jeg bryr meg mest om, det daglige møtet med publikum. Det er det jeg lever for. Jeg har gått på jobb på teateret siden jeg var 16- 17 år gammel. Jeg liker rutinen, og samtidig det å legge inn i arbeidet at det ikke blir rutine - at det oppleves friskt hver gang.

- Du har også vunnet Komiprisen med denne forestillingen. Hva er det du har truffet med?

— Hovedgrunnen til at dette oppleves bedre og viktigere enn det forrige showet mitt, er at det er mer personlig. Alle figurene springer ut av mitt eget liv. Når jeg driver og kler meg ut som forskjellige karakterer og figurer, så tror jeg publikum får et behov for å bli litt kjent med personen som står bak. Hvis man skjønner noe av meg, og hvem jeg er, så setter det lys på figurene. Og så setter de lys på meg, sier skuespilleren.

Trivdes ikke i Mandagsklubben

- Mange ble først kjent med deg gjennom «Mandagsklubben» på TVNorge på 90-tallet. Du er blitt vesentlig mer folkelig siden den gang?

— Jeg trivdes aldri med den rollen jeg hadde i «Mandagsklubben», jeg var lykkelig den dagen det ble tatt av plakaten. Hver eneste tirsdag sto det i avisen at jeg hadde røykt eller bannet eller snakket stygt om noen, som var blitt fornærmet. Og når det begynte å brenne på dass så sto man alene. Jeg hadde ikke en vegg å spille mot, som på teateret, hvor man hele tiden har folk som gir deg korreksjoner. Og så føltes det veldig begrensende, jeg følte at jeg fikk brukt mye av talentet mitt, sier han, og holder et par fingre fem centimeter fra hverandre.

Når man ler, så åpner man hjertet

Ville bli prest

Hjelmeland har alltid ønsket å få folk til å le. «Når man ler, så åpner man hjertet», sier han. Men han hadde også lenge planer om noe helt annet. «I lånte fjær» åpner med et intervju med tolv år gamle Bjarte som sier at han vil begynne på Menighetsfakultetet og bli prest.

- Hvor lenge hadde du de planene?

Hjelmeland mottar Komiprisen "Årets mannlige scenekomiker" for "I lånte fjær" i Bergen tidligere i år. Foto: NTB Scanpix

— Bjørn Eidsvåg mener jo at det fortsatt ikke er for sent for meg, sier han, og ler høyt.- Det var planen i hele ungdomstiden, men så ble det vanskelig å være homo og jeg skjønte at Kirken ikke synes det var noe stas med sånne som meg. Så ble jeg sint, og hadde et lite tenåringsopprør mot dem, og så droppet jeg hele min personlige tro i lang tid.

- Hva slags forhold har du til Kirken nå?

— Godt. Nå er Kirken i endring, så nå er jeg fornøyd. Og så skjønte jeg etter mange år at kirkepolitikk og min personlige tro ikke hadde noe med hverandre å gjøre. Det er to forskjellige ting.

Flytting

For to år siden kjøpte Hjelmeland en leilighet i Grimstad. Den har han leid ut hittil, men nå er den blitt hans faste adresse. Han har gjort sørlending av seg - på et vis.

Jeg falt for byen tidlig, og har alltid likt meg her

— Jeg skal reise mye og jeg har en leilighet i USA, som jeg bor i store deler av året. Så jeg kommer absolutt ikke til å være her hele tiden. Men jeg skal ha base her, og jeg må jo ned og hente posten innimellom, smiler han.

- Hvorfor Grimstad?

- Hovedgrunnen til at dette oppleves bedre og viktigere enn det forrige showet mitt, er at det er mer personlig, sier Hjelmeland. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg falt for byen tidlig, og har alltid likt meg her. Det er en fin by, med et levende studentmiljø og et veldig drivende næringsliv som får til mye. Jeg har vært her ofte og har mange gode venner her. Og jeg har hatt en slags plan om å bo her helt siden jeg kjøpte leiligheten, sier han.Etter forestillingene i Grimstad skal Hjemleland instruere «Singing in the Rain» på Folketeateret i Oslo. Deretter skal han på turné med «I lånte fjær».

- Kommer du til å bli mer involvert i kulturlivet på Sørlandet fremover?

— Det kommer an på prosjektene jeg holder på med, men ikke som en konsekvens av flyttingen. Det er det nok ingen grunn til å tro. Dessverre.