Det erklærte Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) få minutter før han torsdag signerte den historiske intensjonsavtalen for sammenslåing av Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen.

Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) går gjennom de siste detaljene før signering. Foto: Kjartan Bjelland

De siste setningene ble finpusset av forhandlingsutvalgene for K5 på Ernst hotell, og Arne Thomassen holdt en liten appell for sine kolleger:— Nå er det viktig at vi driver en skikkelig valgkamp der vi går ut og forteller hva dette handler om, sa han. Og selv har han allerede begynt:

I tenkeboksen

— Når folk har spurt om ikke jeg skal gi meg, har jeg sagt at i 2020 er jeg 61 år, og kan ha 20 år til i aktiv politikk. Da har jeg lyst til å være med å bygge den nye kommunen, erklærte han.

I likhet med kollegene Harald Furre (H) i Kristiansand, Astrid Hilde (Ap) i Søgne, og Johnny Greibesland (Sp) i Songdalen, har han flagget sitt klare ønske om å gå for K5. Bare Arild Christiansen (Ap) i Birkenes er fortsatt i tenkeboksen:

— Jeg skriver under avtalen, men jeg føler ikke har jeg noen sterke anbefalinger ennå, sier han til Fædrelandsvennen.

Folkeavstemning

De fem kommunestyrene skal nå sende avtalen ut på høring blant innbyggerne, og i siste halvdel av april vil det bli innbyggerundersøkelser i samtlige kommuner. 600 skal spørres i Birkenes og Songdalen, 1200 i Søgne og Lillesand, og 1600 i Kristiansand.

Lillesands forhandlingsutvalg har bestått av opposisjonsleder Cecilie Knibe Hanssen (Ap), varaordfører Jorunn Lossius (KrF) og ordfører Arne Thomassen (H). Foto: Kjartan Bjelland

6. juni blir det rådgivende folkeavstemning i Lillesand, Birkenes, Søgne og Songdalen. Deretter må samtlige kommunestyrer ha bestemt seg for om de vil inn i en storkommune innen 1. juli.— Det blir jo en stor utfordring hvis Kristiansand sier nei, kommenterte Søgnes varaordfører Egel Terkelsen (Frp).

— Ja, da må dere få gjennomreisningstillatelse, spøkte Harald Furre. Han anser det riktignok å være svært usannsynlig at bystyret snur:

— Både KrF, Høyre og Ap er for, og sammen har vi solid flertall. Det må komme en massiv negativ tilbakemelding fra innbyggerne dersom flertallet i Kristiansand skulle snu, sa han.

Åpent spørsmål

Hva som skjer hvis en eller flere av de andre kommunene sier nei i slutten av juni er imidlertid et åpent spørsmål.

— Da må vi snu oss fort, og jeg regner med at det blir en ny sak der vi går inn i K3 eller K4. Vi ønsker å bli en ny kommune, sa Arne Thomassen.

— Jeg ser for meg at de andre kjører videre. Frykten for meg er å bli stående helt alene, sier Astrid Hilde som har ledet skrivearbeidet.

— Med denne avtalen føler jeg vi har fått et godt produkt som favner bredt og tar høyde for den frykten folk har hatt i forhold til sentralisering og tap av lokal identitet, sier hun.

Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) hadde mange blomster å dele ut til gode hjelpere i prosessen. Foto: Kjartan Bjelland

Intensjonsavtalen som foreligger legger rammene for hvordan den nye kommunen skal fungere, men har styrt unna politisk kontroversielle saker som fremtidig eiendomsskatt og drift av videregående skoler:— Den sier noe om hvordan kommunen skal se ut, men de partipolitiske skillelinjene vil bestå, sier Harald Furre.

På torsdagens møte ble detaljene rundt den såkalte fellesnemnda ferdig. Det er det felles politiske organet som skal forberede og gjennomføre arbeidet med å etablere og bygge den nye kommunen. Det skal bestå av fire politikere fra Birkenes og Songdalen, fem fra Søgne og Lillesand og 11 fra Kristiansand.

Men om Nye Kristiansand blir en realitet er fortsatt ikke bestemt, og nå legges det legges opp til folkemøter for å debattere konsekvensene av sammenslåing. Ordførerne er klare til å reise rundt:

— Vi er klare til å dra på turné og møte folk i hele den nye kommunen, sier Harald Furre.x