– For å få politikerne i alle partier til å forstå alvoret, setter vi alle fly på de store flyplassene i landet på bakken tirsdag 9. desember mellom klokken 13 og 14. Lovforslaget har dramatiske følger for norsk arbeidsliv og det er på tide at politikerne våkner, sier Parats nestleder Vegard Einan.

Streiken vil være en såkalt politisk streik, som må være av kort varighet. Den kan ikke gå direkte på de streikendes arbeidsvilkår. Arbeidsminister Robert Eriksson mener at den varslede streiken ligger innenfor de lovlige rammene.

— Streik er et lovlig virkemiddel, bare så det er sagt. Men jeg synes det er synd at en velger å bruke et virkemiddel som rammer vanlige folk, bare fordi regjeringen ønsker å skape en bedre arena for at mennesker som i dag står utenfor arbeidslivet skal få prøve seg, sier arbeidsminister Robert Eriksson til Aftenposten.

Parat ber stortingspolitikerne sette seg inn i konsekvensene lovforslaget vil ha for spesielt unge arbeidstakere i etableringsfasen og for kvinner i arbeidslivet.

Einan beskriver hvordan fremtiden til norsk ungdom kan bli seende ut.

– Tenk deg en ung familie, der begge er midlertidig ansatt og ikke fagorganisert. Rekk opp hånden de som tror de vil opponere når sjefen pålegger dem nye, eller utvidede arbeidstidsordninger. Dette unge paret kan ikke planlegge fremtiden; de vil ikke få lån til bolig uten fast jobb og Erikssons fleksibilitet gjør at de kan få sparken akkurat når det passer sjefen, sier Parats nestleder.

Eriksson mener at loven han vil foreslå fanger opp denne motforestillingen, i og med at det ikke skal være lov for arbeidsgivere å avtale avvikende arbeidstider direkte med en midlertidig ansatt.

Regjeringens fleksibilitet er ifølge Einan på arbeidsgivers premisser.

– Jeg hører Erikssons argumenter om at ansatte får større ansvar for egen arbeidssituasjon, men du risikerer ikke en fremtidig karriere eller jobben din ved å si nei til en arbeidsgiver som etter eget forgodtbefinnende kan avslutte arbeidsforholdet ditt når som helst, sier Einan.