KRISTIANSAND: — Vi synes dette er en dårlig tradisjon, sier rektor Knut Aasen ved KKG til Fædrelandsvennen.

I disse dager mottar rundt 420 tredjeklassinger og deres foresatte et brev. I det forklarer rektoren om en tradisjon han er lite begeistret for, nemlig at avgangselevene allerede natt til første skoledag starter russefeiringen og griser til skolens område med søppel og knuste flasker.

«Dette har foregått på skolens område, og elever og ansatte er blitt møtt av søppel og knuste flasker denne første skoledagen. Det har også skjedd at enkelte avgangselever har blitt sendt hjem på grunn av rus,» skriver rektoren i brevet.

Les hele brevet nederst i saken!

Knut Aasen, rektor ved Kristiansand katedralskole Gimle. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det har ikke vært noe hyggelig syn for de som har kommet til skolen først om morgenen, sier rektoren.

Flere berusede elever bortvist

Aasen forteller at skolen hvert år de siste årene har måttet sende hjem avgangselever fordi de har vært beruset første skoledag.

- Det har skjedd. I fjor sendte vi hjem én på grunn av alkoholrus. Året før var det flere. Det er veldig få som tar den så langt at de fester hele natta og går rett på skolen, men det har også skjedd, sier rektoren.

Les også:

Han har vært rektor ved KKG i to år. Tidligere var han rektor ved Kvadraturen skolesenter, men han har aldri hørt om at dette har vært en tradisjon på andre videregående skoler.

— Det er selvsagt veldig få av de 420 avgangselevene som deltar i tradisjonen, og oppslutningen har vært synkende de siste årene. Likevel valgte vi å sende ut brevet i håp om å få helt slutt på det, forklarer Aasen, som håper at skolestarten 18. august i år går uten festing på skolens område natten før.

Tidligere kull

Elisabeth Udjus er elevrådsleder ved KKG og skal begynne i tredje i høst. Hun har hørt om festen før skolestart.

— Personlig synes jeg det skal gå an å ha det sosialt uten å legge igjen søppel og knuste flasker, sier Udjus.

Ifølge Udjus er det en tradisjon som har vært for alle tidligere kull, og at det er elever som inviterer til fest.

Så vidt hun vet er ikke saken blitt tatt opp i elevrådet.

— Samtidig er det ikke lurt å møte beruset på skolen, og det er dumt at det blir et problem for skolen.

Økende problem i Mandal

Også ved Mandal videregående skole har festing natt til første skoledag vært et økende problem.

Oddvar Haaland, rektor ved Mandal videregående skole. Foto: Arkivfoto

— Vi kommer også til å sende ut en e-post til alle elever og foresatte om dette, for det er et økende problem også hos oss, sier rektor Oddvar Haaland til Fædrelandsvennen.Tidligere har de hatt skolestarten litt utpå formiddagen, men som ett tiltak for å få bukt med festingen har de skjøvet skolestart til kl. 08.00. - Da er det rett på undervisning. Vi kjører en hard linje der. Elevene har ikke bruk for bli kjent-leker utpå formiddagen når de begynner på tredje trinn, forteller Haaland.

Han mener det er nok av anledninger i russetiden om våren hvor avgangselevene kan feste.

— Jeg synes det å feste natt til første skoledag er upassende. Tidspunktet passer ikke for festing. De skal gå i tredje klasse, de trenger gode resultater, og da kan de holde festingen til russetiden, sier han.

Ukjent i Vennesla

Thorkild Haus, rektor ved Vennesla videregående skole. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Thorkild Haus har vært rektor ved Vennesla videregående skole i 20 år, men har aldri hørt om avgangselever som fester på skolen allerede før skoleåret har begynt.— Det har aldri skjedd hos oss. De siste sju-åtte årene har egentlig hele russefeiringen blitt roligere og roligere. Vi har en veldig bra dialog med avgangselevene, sier han til Fædrelandsvennen.

Her er brevet rektor Knut Aasen ved KKG sendte til alle avgangselever og foresatte:

Her er brevet som rektor Knut Aasen sendte til 420 elever og foresatte.