Skoler og barnehager kan forvente nye koronatiltak fra neste uke, opplyste assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad lørdag. Skoler og barnehager kan forvente nye koronatiltak fra neste uke, opplyste assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad lørdag. Foto: Berit Roald / NTB

Nakstad: Trolig nye tiltak i skolene fra neste uke

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det trolig blir innført nye koronatiltak og retningslinjer i skoler og barnehager fra neste uke.

Årsaken er en økning i smittetall den siste tiden, sa Nakstad til NRK lørdag.

– Vi kan også forvente at vi vil finslipe på råd og retningslinjer når det kommer til skoler, hvordan vi kan styrke smittevernet rundt barna sånn at vi ikke får utbrudd inn i barnehager og skoler og kan holde utdanningsinstitusjoner mer åpne, sier han.

Misforståelse

Espen Nakstad sier til NTB at det å tro at fravær av smitteverntiltak for barn og unge gagner disse aldersgruppene er en stor misforståelse.

– Det beste vi kan gjøre for barn og unge er å holde smittenivået lavt med målrettede tiltak, slik at det ikke blir nødvendig å stenge skoler, barnehager og fritidstilbud, med mindre det kommer smitteutbrudd, sier Nakstad.

Regjeringen opplyste i en pressemelding fredag at de har bedt Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet om å gjennomgå smittevernveilederne for skoler og barnehager med utgangspunkt i økende nasjonal smitte og flere tilfeller av muterte varianter.

– Det er grunn til å vurdere nærmere hvordan gult og rødt nivå bør praktiseres, sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Nakstad vet ikke når arbeidet med veilederne vil være ferdig.

– Veilederne vil ikke vært gode nok til å drive skole på tradisjonelt gult nivå, når stadig flere elever kommer i kontakt med det muterte viruset, sier han.

Flere smitteklynger

Situasjonen for skoler og barnehager og universiteter har endret seg nå med de mer smittsomme virusvariantene, ifølge Nakstad.

– Tidligere så vi at enkelttilfeller bare smittet et par andre elever i klasserommet, men nå er det en tendens til langt flere smitteklynger når smitten først kommer inn i skoler og barnehager. Det er fordi de nye virusvariantene er mer smittsomme i alle aldersgrupper og fordi barn i klasserom og barnehager har tett kontakt med hverandre på små arealer innendørs, sier han.

Han er samtidig klar på hva han mener er best for å få punkt med smitten.

– I valget mellom å ha strenge, men kortvarige tiltak i skoler når det er nødvendig, eller å vente til smitten vokser seg større slik at det blir nødvendig med enda strengere tiltak over mange uker, er det ikke tvil om hva som er mest skånsomt for barna i det lange løp, sier Nakstad.

– Vi ser at land med lave smittenivåer har klart å holde skolene åpne i nesten hele pandemien, mens land med høyere smittenivåer har måttet stenge ned langvarig i flere perioder.