Her er jeg i gang med EM-forberedelsene i Moskva. Jeg ble tildelt to gode hester, og to ganske dårlige hester. Foto: Foto: Tron Gravdal.

Jeg heter Marius Høitomt, er 24 år og er født og oppvokst i Kristiansand. Det var en fantastisk følelse å vinne EM for stallansatte i Moskva for to dager siden. Det er bare andre gang en nordmann har klart dette, første gang var i 1991, da Gunnar Austevoll fra Bergen gikk til topps. Jeg ble nummer tre i EM i fjor, og dette var naturlig nok enda gøyere enn den gang.

Gleden over å ha blitt europamester etter fire maksløp med ukjente hester er enda større med tanke på hvor jeg befant meg for et drøyt halvt år siden. Da varmet jeg opp kaldblodshesten Vesle Tina før et løp på Sørlandets Travpark. Det siste jeg husker derfra er at den høyre tømmen røk. Hesten må ha blitt skremt, men så er alt svart for meg.

12 nasjoner deltok i mesterskapet som ble arrangert på Hippodromen i Moskva. Foto: Foto: Tron Gravdal.

Det som skjedde var at jeg ble truffet av et spark fra Vesle Tina i ansiktet. Jeg var bevisstløs tre-fire minutter, og ble brakt rett til Sørlandet sykehus med ambulanse. Jeg hadde fått en kraftig hjernerystelse, og det er ingen tvil om det kunne gått mye verre. Hvor ille, ønsker jeg ikke å spekulere i. Selv om jeg fikk meg en støkk var jeg aldri i tvil om at jeg skulle tilbake på travbanen, og mitt første løp gjennomførte jeg to uker etter ulykken.

Jeg bærer ikke nag til Vesle Tina. Hun er en erfaren traver, og dette var en slik ulykke som heldigvis inntreffer sjelden. De første løpene etter hendelsen var jeg litt preget og tok det bevisst rolig, men i dag tenker jeg ikke noe over det som har skjedd. EM-tittelen er det største man kan vinne som stallansatt, og målet fremover er å fortsatt utvikle meg som kusk slik at jeg forhåpentligvis kan bli proff i løpet av et par års tid.

Nybakt europamester! Franskmannen på andreplass hadde like mange poeng som meg, men jeg hadde en seier i de de fire løpene, som gjorde at jeg snek meg foran i sammendraget. Jeppe Rask fra Danmark var bare poenget bak oss på tredjeplass. Foto: Foto: Tron Gravdal.

Totalt nærmer jeg meg 100 seirer i karrieren min nå. Jeg jobber for Norges mestvinnende trener, Frode Hamre, og mitt store mål er å selv bli trener med folk som jobber for meg i min stall. Jeg har lært masse av Frode, min far Eirik (landets mestvinnende kusk), samt andre trenere opp gjennom årene. Å drive med hest krever masse arbeid, men det gir meg også utrolig mye tilbake.