LYNGDAL/NORGE: Det bekrefter Ann-Margreth Haaland, kommuneoverlege i Lyngdal kommune.

– Ei jente fra Lyngdal har fått påvist salmonella torsdag. Jeg kan ikke si så mye om tilstand, alder og hvor jenta befinner seg. Det som gjøres nå er å finne ut hvordan man skal forholde seg til hygiene og symptomer, sier Haaland til Fædrelandsvennen.

Under kartlegging

Torsdag gikk Folkehelseinstituttet ut med at flere personer var blitt smittet av salmonella.

Pasientene er fem menn og fire kvinner i alderen fra 2 til 91 år og er bosatt i Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland og Vest-Agder, opplyser Folkehelseinstituttet.

Ann-Margreth Haaland, kommuneoverlege i Lyngdal kommune, sier en av de smittede er bosatt i Lyngdal. Foto: Privat

Kommunelegen forteller at den smittede jenta fra Lyngdal er under kartlegging for å finne ut om salmonella-smitten kommer fra en felles eller flere forskjellige smittekilder.

Sjelden type salmonella

Selve smitten skal være en sjelden type.

– Ja, det er en relativt sjelden type salmonella, men oppfører seg som den mest vanlige. Vanligvis kommer smitten fra matvarer eller kontakt etter avføring, sier kommunelegen.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha en felles smittekilde. Det blir gjennomført intervju med pasientene, og tatt prøver av mat og matrester i håp om å finne smittekilden.

– Følger situasjonen nøye

Det er ifølge Folkehelseinstituttet påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de ni personene.

– Det er for tidlig å si om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorrådgiver Heidi Lange i Folkehelseinstituttet.

Salmonella er en av de vanligste årsakene til smittsom mage-/tarminfeksjon. Smitten skjer vanligvis fra matvarer, og som oftest er kjøttprodukter årsaken. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuell feber. Diareen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig.

Hvert år blir det meldt om mellom 900 og 1.300 sykdomstilfeller til Folkehelseinstituttet.