NEW YORK: Kyrillos Zangalis er i ferd med å bli en norsk kulthelt takket være laaaaange sjakksendinger.

Mens sjefen hans, Sergej Karjakin, dukker opp på pressekonferansen, gir korte sjakkfaglige vurderinger, snakker russisk til russiske medier og forsvinner, er hans manager alltid til stede.

Snakker med alle

Og det er ikke bare for NRKs rundt-omkring-reporter Ole Rolfsrud eller VGTVs Nora Thorp Bjørnstad han gir intervjuer til. Zangalis er der for alle. Ingen er for ubetydelig til at han ikke har tid til å slå av en prat.

Helst på russisk, men gjerne på engelsk, inkludert sjarmerende grammatiske krumspring som ikke står i noen lærebøker.

Sergej Karjakin med kona Galija Kamalova under åpningsseremonien. Hun har vært i Moskva i mellomtiden, men er nå tilbake i New York og støtter sin mann i innspurten. Foto: OLE BERG-RUSTEN, NTB Scanpix

Da det ble nevnt at han er på Facebook på NRK sin sjakksending natt til fredag, eksploderte det på hans Facebook-konto. LEST DENNE? Da denne mannen plutselig dukket opp på Carlsens VM-kamp, innså eksperten hva som står på spill for Putin.

300 forespørsler på ett minutt

Dette var åpenbare storartede nyheter for mannen med det greske navnet. Hans mor er gresk, men han er født og oppvokst i Tasjkent i Usbekistan. Torsdag, i en noe avgjørende fase av det lange partiet, kom Zangalis stormende inn på medienes arbeidsrom. Han hadde store ting å fortelle norske medier.

— Se her, sa han og pekte på sin oppslåtte PC, som han balanserte på venstrearmen.

— I løpet av ett minutt fikk jeg 300 venneforespørsler på Facebook. Alle fra Norge.

Norske sjakkinteresserte, og dem er det mange av i disse tider, har åpenbart lagt sin elsk på mannen med de lune kommentarene og manglende evne til å se mørkt på noe.

— OK! Jeg er veldig glad for at det norske folk er så vennlig, fortalte han til Aftenposten etter at det tiende partiet var over.

En helt som Dæhlie

Senere, da hans mann hadde tapt partiet prøvde han å holde en alvorlig og seriøs tone. Men da det ble snakk om Facebook og norsk interesse kom smilet raskt tilbake.

— OK! Jeg skjønner jo at Magnus Carlsen er kanskje mer kjent i Norge enn Bjørn Dæhlie. For meg er det første gang jeg er så populær. Det var synd at dette kom på en dag som ble en liten nedtur for Sergej, sa han.

Han som kaller alle nordmenn for vikinger, har nå fått sin egen fanside på Facebook. Det er også opprettet en Twitter-konto i hans navn. I tillegg er han selv aktiv bruker av alle sosiale medier.

Hans voksende popularitet i Norge har allerede ført til invitasjoner hit.

— OK, kanskje kommer jeg sammen med kona. Jeg må bare si at jeg er veldig, veldig glad for at det er så mange hyggelige mennesker i Norge. Jeg må lære meg norsk, sier han.

38-åringen, som har vært Sergej Karjakins manager de siste fem årene, er også PR-sjefen for Det russiske sjakkforbundet. De kunne neppe hatt en bedre PR-sjef. Han har i hvert fall klart å skape litt oppmerksomhet rundt sporten.

Da han ble ansatt, ble det slått fast at PR-sjefen har én hovedoppgave: Å få sjakk tilbake i nyhetene, enten det er i aviser, radio eller TV. Denne artikkelen må være et bevis på at han er på vei til å nå det målet.

FIKK DU MED DEG DETTE? Carlsen får tyn fra mange, men russisk sjakkikon går i stedet til angrep på forbundet

Mister ikke troen

Tid til Aftenposten hadde han like etter at Sergej Karjakin hadde tapt det 10. partiet. Carlsen hadde smilt seg gjennom pressekonferansen vel vitende om at stillingen i VM-kampen nå var helt lik (5–5), og at han nå kanskje har et overtak på sin motstander foran de to siste partiene.

Karjakin-manager Zangalis vil ikke høre snakk om at hans mann nå har fått en støkk.

— Sergej har en svært sterk psyke, og han takler dette veldig bra. På hviledagen vil han gå en lang tur for å klarne hjernen. Deretter er han forberedt for innspurten, sier Zangalis.

Fikk kona på besøk

Han kan fortelle at det kommer til å skje noe som også kan ha en positiv effekt for Karjakin på hviledagen.

— Kona hans kommer over fra Moskva for å være med i de siste viktigste partiene. Det tror jeg han ser veldig frem til, sier manageren.

Sergej Karjakin giftet seg med Galija Kamalova for to år siden. De ble småbarnsforeldre sent i fjor og Kamalova var til stede i New York under åpningen, men reiste hjem for å passe barn.

Det avgjørende partiet i VM-kampen kan bli spilt i morgen. Da avvikles det 12. og siste tradisjonelle langsjakkpartiet. Det er fortsatt en mulighet for at stillingen er uavgjort 6–6 mellom de to, som har holdt det gående i det gamle fiskemarkedet på Manhattan i snart tre uker.

Dersom det er uavgjort, blir det lagt til en spilledag. Da skal det hele avgjøres med en hurtigsjakk og lynsjakk.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: