Mens Magnus Carlsen har vært i Brasil og deltatt i en oppvisningsturnering, har resten av verdens sjakkelite forberedt seg til det som skal skje i Khanty-Mansijsk.

Onsdag starter kandidatturneringen i den russiske byen.

Frem til 31. mars skal åtte spillere kjempe om én plass. Seier i turneringen gir rett til å spille VM-kamp mot Carlsen til høsten.

Kollapset

I fjor ble kandidatturneringen spilt i London. Carlsen kvalifiserte seg for sin første VM-match, som han senere vant i indiske Chennai. Men underveis holdt det på å gå galt.

Han ledet lenge klart, men etter en slags kollaps var det bare marginer som gjorde at han til slutt kunne trekke det lengste strået.

Teamet rundt Carlsen tok lærdom av kollapsen. Det utenomsjakklige programmet underveis i turneringen ble for krevende.

På veien mot VM-triumfen i november var den erfaringen gull verdt.

Denne gangen skal følgende spillere kjempe om VM-plass: Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik, Dmitrji Andreikin, Veselin Topalov, Levon Aronian, Sergej Karjakin, Peter Svidler og Shakhriyar Mamedyarov.

Anand var verdensmester frem til i fjor, men er ikke blant favorittene til å vinne kandidatturneringen denne gangen.

— Det forrige kandidatturnering lærte meg, er at det kan skje veldig mye i løpet av kort tid. Forrige gang var det klart for alle etter første halvdel av turneringen at jeg og Aronian kom til å kjempe om seieren, sier Carlsen til aftenposten.no.

Han fortsetter:

— Vi hadde et stort forsprang. Men så kom plutselig Kramnik, og både jeg og Aronian begynte å tape. Presumptivt er Aronian favoritten. Han har hatt et par mislykkede forsøk før, men jeg tror han har lært litt av det. Han har spilt den klart beste sjakken og hatt de beste resultatene i det siste, men mye rart kan skje, sier Carlsen.

- Kramnik kan hevde seg

Også Kramnik kan hevde seg, mener verdensmesteren.

— Med sitt nye kvalitetsteam var Kramnik på et helt fantastisk nivå i London med take på åpningsforberedelser. Har han jobbet like godt denne gangen, kan det bli tøft. Men uansett hvem jeg møter i en VM-match, kommer det til å bli gøy, understreker Carlsen.

Hver gang Carlsen setter seg ned ved sjakkbrettet, har han en klar overbevisning om at han er den beste spilleren.

Uansett hvem han skulle møte i VM-matchen, er det ingen frykt.

— Jeg har en veldig respekt for motstanderne mine. Aronian spilte bra mot meg i Zürich, men jeg frykter fortsatt ingen, fastslår Carlsen.

Tenker ikke på VM-matchen

Carlsen skal etter Brasil-oppholdet en tur til Russland. I slutten av april vil han delta i en sterk turnering i Aserbadsjan, før det er Norway Chess i Stavanger og Tal Memorial-turneringen i Moskva.

— Det er flust av turneringer. Det blir et spennende sjakkår, og spennende å se hvem som blir utfordrer, sier manager Espen Agdestein.

Carlsen er foreløpig langt unna VM-boblen.

— Nå tenker jeg ikke så mye på VM-matchen. De neste turneringen er viktigere. Så blir det nok litt som i fjor, at det i andre halvår i stor grad blir fokus på VM-matchen, sier Magnus Carlsen.

Det er foreløpig ikke bestemt hvor VM-matche skal spilles. Verdens sjakkforbund (FIDE) fikk ingen søkere innen fristen, og utsatte denne til utgangen av april.