NEW YORK: Det er 10 år siden han sa farvel til det vanlige arbeidslivet for å bli sjakkpappa på heltid.

Pappaen til Magnus Carlsen bestiller en Cola uten sukker. Lyset er dempet i den plysjtunge baren på Ritz Carlton. Et hotell med fem stjerner helt nederst på Manhattan. Det er her Team Carlsen bor under VM-kampen. Hotellet har mange etasjer og utsikt over havnen og Hudson River. De i Team Carlsen som har vindu mot sør kan hilse på Frihetsgudinnen når de våkner.

HER FØLGER DU FREDAGENS KAMP DIREKTE:

Heltidsjobben

Henrik Carlsen er på en måte administrerende direktør for den norske sjakksensasjonen. Han er daglig leder og styreleder i Magnuschess AS og har arbeidet for sin sønn på heltid i snart 10 år. Han eier 15 prosent av selskapet. Sønnen har en eierandel på 85 prosent.

Ingeniøren som jobbet med IT i oljebransjen og senere startet sitt eget konsulentselskap, er nå sjakkpappa på heltid. Suksessen til sønnen snudde opp ned på livet til Henrik Carlsen. Verdens beste sjakkspiller, som har egen suite oppe i etasjene på Ritz Carlton, kommer snart ned. Det skal være fellesmiddag for Team Carlsen.

I tillegg til de vanlige deltagerne i teamet rundt Carlsen som manager Espen Agdestein og trener Peter Heine Nielsen, er også mamma Sigrun Øen og to av Carlsens søstre med når det er felles middag. Magnus Carlsen er nesten utilgjengelig for mediene, men pappa Carlsen stiller gjerne opp.

— Bak mange store idrettsutøvere står det foreldre som har presset på. Har dere på noen måte presset ham?

— Jeg trodde at han kunne bli en god sjakkspiller da han var fire-fem år gammel. Men jeg slo det fra meg. I flere år drev vi på med sjakk som en familiehobby. Da var det ikke større fokus på spillet før Magnus selv begynte å ta tak i dette. Da ble det hans spill. Jeg er en ivrig sjakkspiller, men vi har aldri presset på. Vi er stolte av at vi ikke har hjulpet ham. Men vi har heller ikke stoppet ham, sier Carlsen.

- Når var øyeblikket da du skjønte at han kunne nå langt?

— Det var på junior-NM for lag i 2000. Da var Magnus ni år og han slo en rekke spillere som var i utgangspunktet bedre. Da skjønte jeg at han kunne bli skikkelig bra. Da han var 12–13 år, begynte folk å snakke om at han kunne gå hele veien. Det var vanskelig å forholde seg til.

— Snakker du sjakk med Magnus?

— Det hender at han vil snakke med meg etter et parti. Da kan jeg, ettersom jeg kan følge med i spillet med et sjakkprogram på PC-en, følge sånn noenlunde med.

- Hvordan har suksessen til Magnus forandret familien?

— Vi har hatt mange spennende og delvis luksuriøse opplevelser med sjakken. Det har gitt oss mange gleder, men det har kanskje også gjort oss noe blaserte. Jeg føler jo at jeg var en nøktern mann for 15 år siden, men nå er jeg blitt litt påvirket av de mulighetene og alt vi har fått være med på. Familien internt har det samme forholdet som før. Alle barna er gode venner og de er relativt jordnære alle sammen. De har gitt oss mye, men jeg håper jo ikke at det har forandret oss så veldig mye.

- Du har arbeidet på fulltid for din sønn de siste 10 årene. Savner du en "vanlig" jobb?

— Jeg vil ikke si jeg savner det. Det å få hjelpe Magnus og å være med på sjakkturneringer og følge disse på nært hold, er givende. Det er slik både fordi jeg er sjakkinteressert og fordi det er sønnen min som er så god jeg følger. Jeg kan savne et arbeidsmiljø. Men det er jo flere som jobber i teamet til Magnus, og turneringer er jo relativt sosiale.

- Både du og kona er akademikere. Hender det at du blir trist fordi Magnus ikke har tatt en normal utdannelse?

— Nei, jeg synes ikke det er trist. Men da han var yngre, snakket vi hele tiden om at han skulle skaffe seg en utdanning og at det var godt å ha en ballast. Men da han var 15–16 år gammel skjønte vi at det var sjakkspiller han ville bli. Da sluttet vi å mase om utdanning. Han har gjort så mye meningsfullt gjennom sjakken. Han er blitt både voksen og moden på en måte som en hvilken som helst utdannelse ville bidratt til. Og det er jo ikke usannsynlig at han kommer til å ta en utdannelse senere.

— Hender det at du blir lei deg når sønnen din taper et sjakkparti?

— I så fall blir jeg lei meg på hans vegne. Jeg skjønner at dette var tungt og at det er noe som han må bearbeide og at det kan gå ut over humøret. Det er litt tyngre en dag eller to for Magnus. Men for min egen del så er jeg klar på at Magnus har levert bedre enn noen kunne håpe på allerede som 13-åring. Alt som har hendt etterpå har vært en ren bonus.

- Hvilke egenskaper er det som gjør ham så god, når vi ser bort fra en utrolig sjakkintelligens?

— Måten han har arbeidet med sjakken hjemme opp gjennom årene, har nok hatt betydning. Han har ikke hatt noen treningsdisiplin eller press på seg. Han har fulgt sin intuisjon. Han er i stand til å glemme tid og sted og betydningen av kampen. Han er inne i selve sjakkpartiet. Når det er slik er han hverken stresset eller anspent. Han er ikke påvirket av stundens alvor.

Magnus Carlsen har kommet ned fra sitt rom. Kokken i Team Carlsen, Magnus Forsell, annonserer middagstid. Han har funnet en restaurant like ved hotellet. Henrik Carlsen gjør seg klar og forlater plysjen i tussmørket i hotellbaren.

Til Carlsen-middag blir ikke journalister invitert.