Onsdag stilte vi følgende spørsmål i en avstemning: «Hva tenker du om om en verdenscupsesong uten Petter Northug?»

Ved 15-tiden torsdag var det kommet inn over 45.000 stemmer.

  • Drøyt 23.000 har trykket på alternativet «Nei, da gidder jeg ikke se på engang».

  • 19.000 har svart «Det går helt greit. Vi har andre utøvere»

– Tallene overrasker meg ikke. En verdenscup uten Petter Northug er like utenkelig som 17. mai uten kongen, sier omdømmeekspert Trond Blindheim.

– Det er Northug som bærer interessen, så jeg er ikke overrasket. Men selv om Northug er det store kommersielle trekkplasteret – ikke bare i Norge – så tror jeg at de fleste kommer til å se på langrenn selv uten Northug, sier idrettssosiolog Arve Hjelseth ved NTNU.

Ingen trangutt

Mandag meldte Norges Skiforbund at de ikke godtar kravene fra langrennssportens største stjerne. Per i dag ser det ikke ut til at Northug får stille i verdenscupen kommende sesong.

Dét ville være krise for sporten og interessen, mener Blindheim.

– Northug er en John McEnroe-type. Han er ikke traust og treig som de andre tranguttene. Han terger både konkurrenter og journalister, sier omdømmeeksperten.

– Interessen rundt Northug er jo enorm, og den tok seg bare opp etter skandalen med fyllekjøringen. Så går han hen og vinner fire VM-gull i Falun etterpå. Det er jo slike historier som folk elsker, sier han videre.

Spår lavere seertall

Mandag uttrykte NRKs sportssjef Rune Haug at de ikke frykter seerflukt dersom Northug ikke blir med i verdenscupen kommende sesong.

– TV-interessen for langrenn er formidabel i Norge, så isolert sett får det neppe noen dramatiske konsekvenser for seertallene. Samtidig ønsker NRK å gi publikum de beste TV-opplevelsene fra langrenn, og det er lettere når alle de beste er med, uttalte Haug.

Trond Blindheim tror seertallene vil få en dupp.

– Klovnefaktene og overlegenheten Northug viser er gull verdt for interessen. Han har en verdi utover det å vinne renn. Mye handler om hva Northug finner på, sier Blindheim.

– Oppslutningen om langrenn vil nok bli noe lavere uten Northug. I tillegg er det en mellomsesong for langrenn, sier Arve Hjelseth.

Vil ikke tape ansikt

Både Blindheim og Hjelseth tror imidlertid at det løser seg til slutt.

– Jeg er faktisk 97 prosent sikker på at Northug kommer til å gå verdenscup kommende sesong, selv om det er en veldig kamp mellom partene, sier Hjelseth til Bergens Tidende.

– Skiforbundet har tydeligvis ikke mye å gå på. Det som gjelder nå er at partene snakker sammen, og at ingen av dem taper for mye ansikt. Jeg er ganske sikker på at de finner en løsning. Det eneste som gjør meg usikker er at det er en mellomsesong for langrenn, og at det dermed ikke er like viktig for Skiforbundet å ha med Northug kommende sesong, sier NTNU-forskeren.