Tidligere i høst sa Yngve Hallén at han kom til å ta gjenvalg som fotballpresident på fotballtinget i mars. Nå har han ombestemt seg.

Han offentliggjorde sin beslutning på kretstinget til NFF Sogn og Fjordane i formiddag.

— Mitt engasjement og hjerte for norsk fotball er og forblir stort. Selv om jeg også var svært usikker i sommer, valgte jeg likevel å meddele valgkomiteen i august at jeg stod til disposisjon om de ønsket det. Men i slutten av oktober ba eldstegutten Brage om en prat. Hans beskjed var ikke til å misforstå. Jeg ombestemte jeg meg vel endelig der og da. Også hvor jeg skulle formidle det, sier Hallén i en pressemelding fra Norges Fotballforbund.

Tippeliga-ledere ut mot fotballpresidenten:

Fotballpresident har i løpet av sine seks år som president måtte tåle kritikk for håndteringen av avgangen til Drillo, TV-avtalen og FIFA-skandalen. Han har også blitt anklaget for korrupsjon i boken "Fotballagenten". Hallén fikk senere en beklagelse fra forlaget.

Ola Bernhus' var tidligere i høst kritisk til Hallén:

I pressemeldingen sier Hallén at det ikke er disse sakene som har vært avgjørende.

— Det kan være tøft å stå midt i stormene, og av og til har kritikken føltes både urettferdig og unyansert. Samtidig – med fasiten i hånd – så er det selvsagt ting vi kunne og burde gjort annerledes. Som fotballpresident må du uansett være forberedt på å møte tøff kritikk. Det er en del av jobben. Og ville jobben blitt enklere med et EM-sluttspill? Åpenbart. Men et sluttspill ville ikke gitt mer tid med familien. Det er derfor jeg nå sier nei til gjenvalg, sier Hallén.

Også i 2014 var Yngve Hallén i hardt vær:

Presidenten blir sittende til fotballtinget i februar. Hva som skjer videre er ikke avklart.

— Jeg er godt engasjert i mye aktivitet i Sogndal gjennom ulike styreverv. Så det blir uansett ikke noe latmannsliv, sier han i pressemeldingen.

Valgkomiteen i NFF skal komme med sin innstilling til ny president i januar.

Valgkomiteen tar det til etterretning

Marianne Brynhildsen er leder av valgkomiteen til Forbundstinget som holdes i slutten av februar. 15. januar leverer hun en stilling på kandidatene til både komiteer, forbundsstyret, utvalg, nemder og ikke minst presidentvervet.

ORDKNAPP: Marianne Brynhildsen er lederen av valgkomiteen til Forbundstinget. Foto: Akershus fylkeskommune

Komitélederen er ordknapp om Halléns avgang.− Vi tar det til at etterretning at Ynge Hallén ikke lenger er presidentkanidat, sier hun.

− Har dere mange kandidater på blokka?

− Jeg kan selvfølgelig ikke kommentere navn eller hvor mange kandidater vi har, svarer Brynhildsen.

Hele pressemeldingen fra Norges Fotballforbund:

Etter snart seks år som fotballpresident med all den reisevirksomhet vervet innebærer, ønsker han nå å prioritere annerledes.

— Mitt engasjement og hjerte for norsk fotball er og forblir stort. Selv om jeg også var svært usikker i sommer, valgte jeg likevel å meddele valgkomiteen i august at jeg stod til disposisjon om de ønsket det. Men i slutten av oktober ba eldstegutten Brage om en prat. Hans beskjed var ikke til å misforstå. Jeg ombestemte jeg meg vel endelig der og da. Også hvor jeg skulle formidle det.

- Det er Sogndal og fotballen i Sogn og Fjordane som har fostret meg som idrettsleder, og derfor føles det riktig for meg å meddele dem først. Jeg mener det også var rett å vente til etter play off-kampene og cupfinalehelgen av hensyn til norsk fotball. Det ville gitt helt feil fokus inn mot to store sportslige begivenheter.

- Jeg ble valgt av et samlet og enstemmig fotballting for knappe to år siden også. Jeg mener det nå er viktig at valgkomiteen samler seg om en god kandidat, uten at jeg som sittende president lurer i buskene. Derfor mener jeg dette er det beste valget også for Fotball-Norge, forklarer Hallén.

Han har i løpet av sine år som fotballpresident måtte tåle kritikk for håndteringen av enkeltsaker som avgangen til Drillo, medieavtalen og FIFA-skandalen. Skuffelsen i organisasjonen etter at EM-sluttspillet røk har også vært stor. Men fotballpresidenten er klar på at det ikke er disse sakene som har vært avgjørende.

- Det kan være tøft å stå midt i stormene, og av og til har kritikken føltes både urettferdig og unyansert. Samtidig – med fasiten i hånd – så er det selvsagt ting vi kunne og burde gjort annerledes. Som fotballpresident må du uansett være forberedt på å møte tøff kritikk. Det er en del av jobben. Og ville jobben blitt enklere med et EM-sluttspill? Åpenbart. Men et sluttspill ville ikke gitt mer tid med familien. Det er derfor jeg nå sier nei til gjenvalg, sier Hallén.

Fotballpresidenten er stolt over mange av grepene norsk fotball i fellesskap har tatt i løpet av hans presidentperiode. Økonomien er stabilisert og oppfølgingen av det finansielle oppfølgingssystemet har bidratt til en sunnere klubbøkonomi. NFF har også bidratt aktivt for å endre tippenøkkelen fra 46,5 til 64 prosent til idrettsformål.

- Vi har systematisk dreid ressursbruken fra forvaltning til sport og klubbutvikling. Vi har hatt en markant økning i antall aldersbestemte landskamper, styrket trenerutdanningen, og vi har økt satsingen på spillerutvikling med tettere samspill mellom klubb og krets. Ikke minst har vi gjennom NFF Kvalitetsklubb fått et nødvendig virkemiddel for å bistå alle breddeklubbene i å gi et kvalitativt bedre aktivitetstilbud. I sum mener jeg disse tiltakene vil løfte norsk fotball både i toppen og i bredden i årene fremover, sier Hallén.

Hallén har også vært aktiv i FIFAs etiske komite som har utviklet og implementert FIFAs Code of Ethics. Han sitter nå i det dømmende kammeret i komiteen.

- De siste måneders utvikling på den internasjonale politiske fotballarenaen viser dessverre at dette arbeidet er viktigere enn noensinne. Vi må få bukt med ukulturen i internasjonal fotball, og vi må få på plass reformer som sikrer mer åpenhet og mer demokrati. Jeg er glad for at vi i Norden står samlet om dette, sier Hallén.

Hallén har ikke klart for seg hva han skal ta seg til etter fotballtinget i februar.

- Jeg er godt engasjert i mye aktivitet i Sogndal gjennom ulike styreverv. Så det blir uansett ikke noe latmannsliv, sier han.