AMSTERDAM/OSLO: Gullet sikret Filip Ingebrigtsen etter en enorm avslutning på kveldens 1500-meter i Amsterdam. Han lå godt fremme i feltet inn i siste sving, og på oppløpet viste 23-åringen monsterkrefter, spurtet fra alt og alle og kunne juble for EM-gull på tiden 3.46,65. — De kunne prøvd seg på hva som helst i dag, men jeg hadde vunnet uansett, det gikk så j*vlig lett, sa gullvinneren da han kom til intervjusonen med et bredt glis.

GRATULERER: Filip Ingebrigtsen fikk klem pappa Gjert etter EM-gullet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

— Jeg kan ikke tro det. Nå er jeg bare lykkelig, utbrøt Filip Ingebrigtsen på høytaleranlegget da han ble intervjuet av banespeaker etter triumfen. Han hadde innridd pappa Gjerts spådom: Filip kan ta gull!- Det sa han aldri til meg, sier Filip.

— Vi fikk to medaljer. Det var alt vi klarte, sa han og gliste som fersk EM-vinner etter å ha herjet med feltet på oppløpet.

Gull og bronse

Som ventet ble det er lureløp i en finale der ingen var villig til å dra opp farten. Filip var stinn av selvtillit og lå bakerst i feltet helt til bortre langside på siste runde. Derfra avanserte han meter for meter, og på oppløpet var det ingen som var i nærheten av å stå imot finishen hans.

– Det er så rått og det er så vel fortjent. Filip du trenger ikke være overrasket. Du har jobbet lenge for dette. Det er din tur nå!, sier Vebjørn Rodal på NRK.

Storebror Henrik Ingebrigtsen løp inn til bronsemedalje på tiden 3.47,18, også han etter en knallsterk avslutning.

— Det er helt sykt, sier Henrik om løpet.

Henrik Ingebrigtsen ble historisk

Det var knyttet store forventninger til Filip Ingebrigtsen før lørdagens finale. 23-åringen skulle etter rapportene ha vist meget gode takter, noe faren også oppsummerte i et intervju.

GULL OG BRONSE: Filip og Henrik Ingebrigtsen feirer etter å ha kommet i mål. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB scanpix

— Filip har ikke løpt et eneste dårlig løp i år. Han er god for 3,33 og kan vinne hele greia (EM), sa pappa Gjert til Aftenposten da EM begynte.- Han har most meg på alle treningsøkter i det siste, selv om kroppen min fungerer ganske bra, sier Henrik Ingebrigtsen.

Han ble historisk med lørdagens bronsemedalje. Ingen løper har tidligere tatt tre medaljer i EM på 1500-meter. Heller ikke har noen nordmenn tatt tre medaljer i et EM. Og det har heller aldri skjedd at to brødre har tatt medaljer på 1500 meter i EM.

— Det er tredje gang på rad jeg tar medalje i EM. Jeg kan ikke bli lykkeligere, selv om jeg håpet på sølv, sier Henrik, som måtte se spanjolen David Bustos mellom seg og bror Filip. Nederlenderen Richard Douma komi veien for Henrik på de siste meterne. Ellers hadde det blitt dobbelt norsk, mente Sandnes-gutten.

Henrik tok gull som en sensasjonsmann i Helsingfors i 2012, så sølv i Zürich 2014 da han ble hindret av et fall en runde før mål – og så bronse i Amsterdam.

Spanske David Bustos tok sølvet.