MAGNUS CARLSEN-DAVID BARAMIDZE 1-0

Magnus Carlsen tok sin tredje seier i den tyske storsturneringen Grenke Chess Classic lørdag. Denne gangen var imidlertid triumfen av det forutsigbare slaget, for motstander David Baramidze er «bare» rangert som nummer 237 av verdens aktive spillere.

— Det var ikke så lett å vinne, men det var hele tiden litt bedre for meg, og vanskelig for ham å forsvare, sier Carlsen til TV 2. Carlsen vil lede turneringen etter fem runder, med mindre Arkadij Naiditsch klarer å presse frem en seier mot Fabiano Caruana i et av partiene som fortsatt pågår.

- Det kommer til å bli knockoutseier

Det var den eldgamle og tradisjonelle spanske åpningen som ble spilt i partiet mellom Carlsen og Baramidze lørdag.

Det så lenge ut til at Carlsen ville få slite med å få et overtak med de hvite brikkene. Like før 30 trekk var spilt begynte imidlertid Baramidze å spille mer unøyaktig.

Til slutt oppstod en situasjon der to av Carlsens bønder var faretruende nær å gå helt over til den andre siden av brettet, og dermed bli til nye dronninger.

— Dette kommer til å bli et bonderace og en knockoutseier til Magnus, sa Carlsen-sekundant og TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer.

Baramidze var altså under stort press, og like før klokken 19 - etter fire timers spill - ga tyskeren opp.

Sjelden Aronian-seier

I lørdagenstungvekterparti vant Levon Aronian over Viswanathan Anand.

Dette var kun Aronians andre seier på 18 partier, en rekke som har gjort at armeneren har sunket som en stein på verdensrankingen.

— Dette var min lykkedag, sa Aronian til chess24.com etter seieren over Anand.

Det var nemlig lenge jevnt i tungvekteroppgjøret, men Anand gjorde en stygg feil mot slutten som ble avgjørende.

Anand står dermed med 1,5 poeng av 5 mulige i Grenke Chess Classic, og ligger dermed an til et svært skuffende resultat i turneringen.

Søndag er det klart for nest siste runde i turneringen. Det er knyttet store forventninger til partiet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana. Verdens to høyest rangerte spillere er begge med i striden om turneringsseier.

Slik spilles den sjette runden i Grenke Chess:

Viswanathan Anand-David Baramidze

Fabiano Caruana-Magnus Carlsen

Ettiene Bacrot-Arkadij Naiditsch

Levon Aronian-Michael Adams