Om noen år snur UEFA helt om på hvordan Martin Ødegaard, Mats Møller Dæhli, Stefan Johansen og de andre landslagsspillerne skal kjempe om å komme til EM-sluttspillet.

Fra 2018 innføres «Nations League» av Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Det blir en ny nasjonal landslagsliga.

Norges fotballpresident Yngve Hallén har vært sentral i arbeidet gjennom sitt verv i UEFAs konkurransekomité for landslag. Komitéen har jobbet med endringene i fire år og la siste hånd på verket i Frankfurt denne uken.

NY ORGANISERING: Norge har kommet godt i gang med tre seirer så langt i EM-kvaliken. Framover er det slutt på den tradisjonelle måten å spille kvalik på. Her fra kampen mot Bulgaria. Foto: NTB scanpix

Innstillingen er nå klar og overlevert til UEFAs styre, som har møte i sveitsiske Nyon torsdag. Etter styremøtet vil arbeidet til Hallén og co bli lagt frem på en pressekonferanse.– Alle nasjonale forbund har tatt del i arbeidet, men når det er komitéen som du selv sitter i som utformer modellene, vurderer de ulike problemstillingene og til slutt innstiller til endelig løsning, sier det seg selv at det er både en spennende og krevende rolle. Det er stor oppmerksomhet rundt dette, ikke bare i hele Europa men også fra resten av verden. Det er store kommersielle verdier knyttet til dette, og det er derfor viktig å sikre at sporten settes i sentrum. Det har vært komitéen sitt fokus. Konseptet er et helt annet nå enn da vi startet arbeidet, sier Yngve Hallén til Bergens Tidende.

Dette blir nytt

Her er noen av endringene som kommer:

  • Den nye nasjonsligaen startes opp fra 2018. Nasjonsligaen vil føre til en ny type EM-kvalifisering.

  • Høsten etter VM i 2018 arrangeres nasjonsligaen, med opp— og nedrykk. Disse erstatter på en måte de betydningsløse privatkampene som pleier å foregå innimellom.

  • Nasjonsligaen vil bli spilt i september til november 2018. Det vil være fire divisjoner (A-D), og innplasseringen det første året vil bli avgjort av FIFA-rankingen.

  • Det andre året spilles den tradisjonelle EM-kvalifiseringen. De kvalifiseringsgruppene blir satt opp som tidligere med 10 grupper.

  • Av totalt 24 EM-plasser kommer 20 fra den tradisjonelle kvalifiseringen (Ti gruppevinnere + ti toere). De fire siste plassene går til de beste lagene fra hver enkelt divisjon i den nye nasjonsligaen.

  • FIFA-rankingen skal ikke lenger legges til grunn, utenom det første året. Det vil være statusen i nasjonsligaen som avgjør seedingen for fremtidige trekninger til kvalifiseringspuljer.

Når VM er ferdigspilt i 2018, ville det vanlige vært å starte på EM-kvalifiseringen den påfølgende høsten. I stedet skal det altså spilles nasjonsliga første året, mens det blir tradisjonell EM-kvalifisering året etter .

Fra og med 2018 blir EM-kvalifiseringen i fotball helt annerledes enn i dag. Yngve Hallén har vært sentral i arbeidet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Alle de 54 UEFA-nasjonene blir med i den nye ligaen. Landene deles inn i fire divisjoner basert på rangering. Hver divisjon deles så inn i fire grupper bestående av tre eller fire lag hver. Resultatene i hver gruppe vil avgjøre hvilken divisjon man spiller i neste gang. Gruppevinnerne går videre til et sluttspill der man kjemper om totalt fire plasser i EM-sluttspillet.Hovedformålet med den nye nasjonsligaen er å høyne det sportslige nivået for spillere og publikum, og sørge for jevnere kamper der lagene er inndelt etter kvalitet. I stedet for betydningsløse privatkamper får man flere viktige kamper der man kjemper om opprykk/nedrykk og ikke minst plasser i EM-sluttspill.

Jevnere kamper

Yngve Hallén svarer slik på hva som er de største fordelene med den nye nasjonsligaen.

– De største nasjonene vil gjennom dette sikre store kamper mellom hverandre, og de små nasjonene får mer jevnbyrdige kamper. Det har vært viktig for oss at også nasjonene som ligger i mellomsjiktet får et godt konsept. Det mener vi at vi har klart. Det er små grupper i ligaspillet, og det gjør veien opp eller ned kort. I tillegg til dette blir kvalifiseringen mer kompakt og det vil gjøre det enklere for folk å følge med gjennom hele kvalifiseringen, samtidig som EM-kvalifiseringene blir tøffere og hver kamp viktigere når bare nummer 1 og 2 kvalifiserer seg gjennom kvalifiseringsspillet, sier NFF-presidenten.

EM i 2020 skal spilles i en rekke land i anledning turneringens 60-årsjubileum.

Totalt skal 13 byer i like mange europeiske land være vertskap: England, Tyskland, Aserbajdsjan, Italia, Russland, Danmark, Irland, Spania, Romania, Ungarn, Nederland, Belgia og Skottland.