- Mest av alt handler det om å ikke ha kontroll over situasjonen, man kan jo ikke bare gå ut av et fly, sier Vilde Opdan Yttereng (16). I flere år hadde hun betydelig flyskrekk, et kurs ble redningen. Foto: Kristine Grue Langset

— Stadig flere foreldre tar kontakt på vegne av barn som har flyskrekk, forteller Janne Maj Back, sykepleier og terapeut.

Hun har mange års erfaring med flyskrekk-kurs for voksne på Gardermoen.

Pågangen har fått initiativtakerne til å planlegge et eget kurs for barn.

Mareritt uker i forveiene

For Vilde Opdan Yttereng fra Langhus i Akershus ble redningen å få slenge seg med på et kurs for voksne.

En flytur for henne startet nemlig flere uker på forhånd.

Om nettene kom marerittene, eller hun lå i sengen og fikk ikke sove fordi hun gruet seg sånn til den forestående reisen.

— Flyskrekken har ikke ført til at jeg har latt være å fly. Jeg har flydd kortere turer, men det har vært mye stress og ikke noe gøy, sier 16-åringen fra Langhus i Akershus.

— Det verste var ved take off og ved turbulens. Jeg satt og spente meg fordi jeg var så nervøs. Jeg klarte ikke å snakke. Jeg måtte holde noen i hendene, kjenne et annet menneske. Det var veldig viktig å vite at det ikke var bare jeg som satt der, sier Yttereng.

Ikke kontroll

For Vilde handlet det ikke om at hun tenkte på brutale scener fra film.

— Mest av alt handler det om å ikke ha kontroll over situasjonen, man kan jo ikke bare gå ut av et fly. Jeg var redd for at flyet skulle falle i luften, men også for å styrte og det å dø, sier hun.

— Det å sitte i en blikkboks flere tusen meter over bakken er jo ikke helt naturlig, legger hun til.

Kurs på Gardermoen

Kurset i fjor høst ble redningen for 16-åringen.

— Vi lærte om hvorfor et fly kan fly, fikk se og være oppi et strippet fly som sto på bakken. Men det som gjorde mest nytte var at vi lærte om det tekniske rundt flyet og om psykologi, hva det var sannsynlig at vi tenkte og hva vi burde konsentrere oss om i stedet. Vi fikk med en cd med en stemme som vi kunne høre på og slappe av til, forteller hun.

— Tidligere var jeg veldig redd for å fly, nå er det bare lett nervøsitet. Jeg tror ikke jeg er klar til å fly til USA ennå, men jeg kan fly kortere turer uten å engste meg mye, sier Yttereng.

Likevel, hun er fremdeles glad når flyet lander

— Det føles godt å komme ned på bakken, sier hun.

- Lettere å nå frem til barn

— Vi opplever at foreldre tar barns flyskrekk på alvor, sier Back.

Sykepleier og terapeut Janne Maj Back. Foto: Privat

Fordelen med barn som har flyskrekk, er at de er lettere å nå frem til enn voksne, mener terapeuten.

-Det er noe med at fobien hos barn ikke er så godt etablert som hos voksne. Barn er lettere å flytte i fantasien og i tankerekkene sine, de er enklere å kurere, sier Back.

— De er dessuten generelt raskere mottagelig for å endre oppfattelsen av hvordan ting henger sammen, legger hun til.

- Fobien lagres et annet sted

Ifølge Back handler det om å møte det man er redd for flere ganger, såkalt desensibilisering.

— Fobien lagres et annet sted i hjernen enn det generell frykt gjør. Man kan ikke snakke fornuftig til den, men man må erfare og oppleve at det man frykter går bra. Så blir kanskje ikke flyskrekken helt borte hos alle, men man blir uansett flinkere til å kjenne på det kroppslige ubehaget, og mestrer bedre å fly etterpå, sier hun.

På flyskrekk-kurs handler det om å være med ut i hangaren, sitte i cockpit, prate med piloten, trykke på knapper og kjenne på luktene og lydene. Alt ved en flytur blir forklart, på kursets andre dag foretar kursdeltagerne en flytur.

— Når vi nå vil kjøre egne kurs for barn, er det fordi vi mener de har behov for et litt annet pedagogisk opplegg. Det gjør vi gjennom informasjon, lek, trygging og eksponering av det de er redd for, sier hun.

-- ## Tips til flyreisen:

1 . Sørg for ro, ikke stress.

Sørg for ro kvelden før reisen. Hvile og søvn er nøkkelord.

Gi beskjed til besetningen at barnet har flyskrekk – deres beroligende ord kan være nok til at barnet føler deg tryggere

2: Setevalg.

Tenk på hvor i flyet du vil trives best. Ofte er det best å sitte lengst frem, hvor det er mindre lyd og bevegelse.

3: Klær.

Det kan høres banalt ut, men lette og komfortable klær kan bidra til at barnet får en langt bedre flytur.

4: Jobb med pusten.

Avspenning er viktig, pust med magen. Sørg for å ha med aktiviteter (bøker, musikk, leker, spill og lignende) som gjør at barnet tenker på noe annet enn flyreisen.

5: Tenk på hva barnet drikker og spiser.

Det er viktig med væskeinntak. Tenk på at barnet får i seg drikke med minst mulig sukkerinnhold som ikke virker inn på adrenalinet slik at barnet blir oppkavet.

For de aller minste barna er drikke på tåteflaske et tips – suging på tåteflaske kan føre til utjevning av lufttrykket i ørene og dermed en bedre flytur. For de litt større barna kan tyggegummi ha samme effekt.

6: Positive tanker.

Det er viktig med positive tanker.

Dersom barn og foreldre å lærer mer om emnet fly, og barnet selv får satt ord på hva det er redd for, er sjansen stor for at barnet kan få hjelp og gode flyopplevelser i fremtiden.

(Kilde: VIA Egencia)