Etter å ha brukt to dager på å drøfte finanskrise, frihandel og global oppvarming, vendte lederne som er samlet til toppmøte i Nord-Italia fredag sin oppmerksomhet mot matmangelen som preger deler av verden. USAs president Barack Obama siterte et ordtak:— Gi en mann en fisk, og han kan spise én dag. Lær en mann å fiske, og han vil kunne spise resten av sitt liv, sa den amerikanske presidenten, med henvisning til teorien om at det er bedre å lære bøndene i fattige land å bruke jorda effektivt, enn å gi dem matvarehjelp.

Det var ventet at Obama fredag ville kunngjøre et nytt jordbruksprogram som omfatter investeringer for nærmere 100 milliarder kroner i jordbruket i de fattige landene. Disse investeringene skal bidra til å styrke landenes produksjon av mat.

G8 består av USA, Canada, Japan, Russland, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia. Lederne fra disse landene skulle fredag drøfte samarbeid og matsikkerhet med toppolitikere fra Algerie, Angola, Egypt, Etiopia, Libya. Nigeria, Senegal og Sør-Afrika. (©NTB)