— Vi hører fortsatt knaking inne i tunnelen, så vi tror det brenner fortsatt,sier Sveinung Hovland, prosjektleder for tunneler Statens vegvesen i Sogn og Fjordane til Bergens Tidende litt over klokka 17. — Det er ikke mer vann igjen i tunnelen. Det er pumpet ut.

Alle mannskaper ble trukket ut av tunnelen tidligere i dag, og ingen går inn igjen før tidligst i morgen.

— Vi vil ta en vurdering i morgen formiddag om vi skal gå inn fra andre siden. Vi hører at det detter stein på denne siden, sier Hovland.

Ikke lenger fare for kollaps

Han avviser samtidig at det er fare for tunnelkollaps, slik både politiet og flere medier meldte om tidligere i dag.

— Det er ikke fare for at tunnelen skal kollapse, sier Hovland.

En bensintankbil eksploderte onsdag formiddag i den undersjøiske Skatestraumtunnelen i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane.

Kjøretøyet hadde en tilhenger som var fylt med 16.500 liter bensin. Den løsnet og vridde seg i fjellveggen.

Hjelpemannskapet trekkes ut av tunnelen, melder politiet på Twitter klokken 13.10. Det siger vann inn i tunnelen, og en frykter at den kan kollapse.

Politiet i Sogn og Fjordane melder nå på Twitter at det ikke er grunn til å tro at det er folk igjen inne i tunnelen.

Fire røykdykkere ble nettopp trukket ut av Skatestraumtunnelen. De har problemer med å nå inn til brannstedet på grunn av svært kraftig røyk.

— Det er begrenset hvor langt vi klarer å komme oss inn på grunn av røyken foreløpig, sier leder Terje Brandsøy i 110-sentralen i Sogn og Fjordane.

I tillegg har den ene nødviften sluttet å virke.

— Det er vifter i begge ender av tunnelen, men det ene viftesettet er slått ut. Det er på nordsiden, samme side som brannvesenet forsøker å gå inn fra, sier Brandsøy.

- Så hengeren eksplodere

Det lokale brannvesenet fikk melding klokken 10.27 av sjåføren, Tore Myrestrand.

Like før klokken halv elleve onsdag var Tore Myrestrand på vei gjennom Skatestraumtunnelen i Bremanger, i retning Rugsundøya. Han kjørte en bensintankbil, som hadde 16.500 liter bensin i hengeren.

Han var på vei opp fra det dypeste partiet da hengerdraget slitnet.

— Bremsene på hengeren skal slå inn når dette skjer, men det gikk så fort at hengeren gikk i fjellveggen, sier Myrestrand til BT.

Myrestrand hoppet ut av bilen og så at det begynte å lekke bensin ut fra tanken.

— Jeg rev til meg nødtelefonen for å varsle vegvesenet, som deretter sperret tunnelen med lys.

Eksploderte idet sjåføren varslet

Mens han snakket i telefonen hørte han den første eksplosjonen.

- Røyken begynte å velte i mot meg. Siden jeg var langt nede i tunnelen hoppet jeg i bilen for å komme meg ut i stedet for å gå til fots.

Han forteller at han fikk stoppet den ene bilen som kom mot ham da han var på vei oppover.

— Jeg ropte til ham at han måtte snu og komme seg ut. Jeg sa at han måtte sperre veien slik at ingen kjørte inn i tunnelen. Da jeg kom ut av tunnelen hadde han stilt seg på tvers av tunnelen slik at ingen andre kom inn.

- Viktig med rutiner

Myrestrand har jobbet som tankbilfører i 20 år. Han forteller at han deltar på sikkerhetskurs stadig vekk.

— Rutiner i sånne situasjoner er noe som blir innprentet hos oss som driver med dette. Jeg føler at jeg handlet i tråd med rutinene i dag. Når sånt skjer viser det hvor viktig det er at vi husker det vi har lært av varslingsrutiner.

Litt skjelven

Han forteller at han har det bra etter forholdene.

— Jeg er jo litt skjelven, og det er skummelt å tenke på hva som kunne ha skjedd.

Myrestrand sier at han kom seg unna før røyken tok ham igjen.

Han er fortsatt på stedet, og har snakket med politiet, brannvesenet og helsepersonell.

— Det kommer fortsatt litt røyk ut av tunnelen, sier han da BT snakker med ham like før klokken 13.30. Hengeren skal ha løsnet cirka 300 meter inne i tunnelen. Tunnelen er 1,9 kilometer lang, og den går 91 meter under havet på det dypeste.

«Så voldsom røyk»

— Vi kom kjørende og skulle inn i tunnelen, men så voldsom røyk og ble stanset av en bil som sperret veien. Inne i tunnelen så vi tankbilen. Deretter hørte vi to eksplosjoner, sier Kjell Idar Restad til BT.

— Røyken var voldsom, og vi snudde, legger han til.

Skatestraumtunnelen ligger på fylkesvei 616. Tunnelen går under Skatestraumen mellom Hamna på Rugsundøya og Klubben på Bremangerlandet.

Tunnelen ble åpnet i 2002. Det var ikke vært større ulykker i tunnelen, men den var midlertidig stengt i april 2007 etter et mindre steinsprang.