OSLO: Solberg stilte opp i en direktesending på sin egen Facebook-side onsdag kveld for å svare på spørsmål fra seerne i det hun kalte Folkets spørretime.

Flere spørsmål dreide seg om debatten som oppsto i kjølvannet av skuespiller Kristoffer Joners melding for NOAS.

– Kan du stå inne for retorikken innvandringsminister Sylvi Listhaug brukte? lød et av spørsmålene.

Solberg slo fast at enhver politiker selv har ansvar for sin retorikk. Men hun la til:

– Jeg ville ikke brukt hylekor mot folk som argumenterer mot meg. Jeg har stått i Sylvis sted som innvandringsminister. Jeg fikk mye kjeft, mye reaksjoner mot meg, sa hun.

Samtidig understreket hun at artikkelen i New York Times som omtalte Norges strenge innvandringspolitikk, er regjeringens linje. Det var denne artikkelen som dannet bakgrunnen for Joners stunt.

– Det er regjeringens felles politikk, ikke Sylvi Listhaugs politikk. Hvem som skal få opphold, skal ikke bestemmes av politikerne, men av UDI, sa hun.

Undersøker habilitet om Krekar

Høyesterettsavgjørelsen om mulla Krekar var et annet tema som vakte interesse. En person lurte på om Solberg er klar for å sende Krekar ut av landet.

Solberg forklarte at hun må være forsiktig med å svare. Siden Krekar har anket til Justisdepartementet, er det i siste instans regjeringen, ved Kongen i statsråd, som skal fatte beslutning. Derfor bør ikke regjeringsmedlemmer uttale seg underveis i saken og risikere å gjøre seg inhabile.

Statsminister Erna Solberg stilte opp i en direktesending på sin egen Facebook-side onsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Krekar er dessuten dømt for trusler mot Erna Solberg. Det var hun som kommunalminister som besluttet at han skulle utvises fra Norge på grunn av rikets sikkerhet.

– Derfor kan det være at jeg er inhabil, det holder vi på å vurdere nå. Men regjeringsmedlemmer må være ryddige og saklige fordi vi er en del av beslutningsprosessen i denne saken, sa Solberg.

Julebrus som irriterer

I samtale med Høyres Henrik Asheim fikk Solberg svare på en rekke spørsmål om alt fra privatisering og søndagsåpne butikker til beltebruk i psykiatrien og nedlegging av flystasjonen på Andøya.

Blant de mer muntre spørsmålene var hvorfor julebrusen allerede nå er kommet i butikkene og hva Solberg ønsker seg til jul.

Landets statsminister kunne medgi at hun også finner det litt irriterende å se julebrus i butikkhyllene. Mest fordi hun får dårlig samvittighet over å ligge på etterskudd med juleforberedelsene.

Og hva hun ønsker seg til jul?

– Jeg pleier alltid svare: Rødvin eller en god bok. Gjerne i kombinasjon. Det blir en koselig jul, sa hun.