Statsminister Solberg og stortingspresident Olemic Thommesen (H) var de første som tirsdag undertegnet gratulasjonsprotokollen som er lagt ut på Slottet i forbindelse med kong Haralds 80-årsdag.

Høyesterettsjustitiarius Torill Marie Øie skriver også sin hilsen før en rekke ambassadører og diplomater i det diplomatiske korps ankommer Slottet for å gjøre det samme.

Veldig populær

Kong Harald er populær som aldri før på sin 80-årsdag. I en undersøkelse i VG svarer passende nok nettopp 80 prosent av de spurte at de mener kongen gjør en god jobb.

– Tallenes tale er entydig og klar. Når 80 prosent av det norske folk mener at kong Harald gjør en god jobb, viser det en enestående «standing» for en regjerende monark, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til avisen.

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 etter signeringen av gratulasjonsprotokollen at hun ikke er overrasket over kongens popularitet.

– Jeg tror at han bare blir mer og mer populær. Han har vist sin humoristiske sans og medfølelse med det norske folk. Han har også vist kunnskap om og dedikasjon til utviklingen av vårt land. Han yter respekt og har en nærhet til folket som er uvanlig for kongelige, sier Solberg.

– Hyggelig og klok

Også stortingspresident Olemic Thommesen roser 80-årsjubilanten.

– Han er en hyggelig og klok mann som har funnet en form som appellerer til oss, sier han.

Også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland gratulerer kong Harald med dagen. I en pressemelding takker hun ham for den viktige og samlende rollen han har stått for både som kronprins og som konge.

– Det er en svært overbevisende og imponerende innsats som ligger bak den uvanlig sterke stilling kong Harald har i det norske folk, skriver Brundtland.

Gratulasjonsprotokollen på Slottet vil også være åpen for publikum til å signere mellom klokken 14 og 16 tirsdag ettermiddag. Kongehuset har også lagt ut en elektronisk gratulasjonsprotokoll på sine nettsider for dem som ikke har anledning til å stille seg i kø på Slottsplassen.

Kongefamilien er selv på vinterferie på kongens bursdag.

(©NTB)