Det mener formannskapet.

— I motsetning til Stavanger og Oslo har vi har vært dyktige til å få kjøpers marked i Kristiansand. La oss pøse ut så mye vi kan, og la markedet styre det, uttalte varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) på møtet onsdag.

Den planlagte utbyggingen ved Hamrevann; den store, fremtidige boligreserven mellom Sørlandsparken og Kjevik, er skissert i to alternativer:

Enten 1900 boliger på et 580 dekar stort område, eller 4100 boenheter på et 1765 dekar stort område. Utbyggingen starter i sør, ved Lauvåsen.

- Vi har fått skryt

Når kommunedelplanen nå skal ut på høring, anbefaler rådmannen å begrense antallet til 1900, blant annet fordi den kommunale investeringen i infrastruktur kan bli i størrelsesorden én milliard kroner.

Hvem vet hva som skjer om 40-50 år?

— Vi har fått skryt for å være gode på tomtereserver og prisprofil. Politikerne har vært fremsynte og ikke tenkt 10, men 20-30 år fremover. Da gjør denne innstillingen meg og vår partigruppe frustrert. Hvem vet hva som skjer om 40-50 år? Da bør vi ha denne tomtereserven, mente gruppeleder Hans Otto Lund (H).

Dette er det fremtidige boligområdet ved Hamrevann, nord for Lauvåsen mellom Sørlandsparken og Kjevik. Foto: VESVANN AS

Administrasjonen påpeker at utbyggingsområder står i kø med mange tusen enheter; Marviksletta, Kanalbyen, Bjørndalen, Kroodden, Lauvåsen og Benestad. — Vi har en ferdigregulert boligreserve som håndterer veksten i 30 år fremover. Er det ikke mer fornuftig å ta dette trinnvis? Vi kan ikke pøse ut tomter for vi har ikke økonomisk evne til å legge til rette for offentlig infrastruktur, sa rådmann Tor Sommerseth til formannskapet.

- Langsiktig perspektiv

Flere av politikerne stusser over at administrasjonen argumenterer med at Hamrevann ligger langt unna kollektivaksen.

— Det er åpenbart at et fullt utbygd Hamrevann vil være attraktivt med tanke på å bygge ut kollektivtilbudet, det ligger jo rett ved siden av eksisterende metroakse, sa gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp).

Formannskapet vedtok enstemmig, slik byutviklingsstyret også gjorde i forrige uke, at planen legges ut på høring med begge alternativer.

- Vi ønsker å planlegge hele området samlet, både av hensyn til fordeling mellom boliger og grøntområder, og fordi vi har avtale med alle grunneiere. Men vi er klar over at perspektivet er langsiktig, sier utbyggers prosjektleder Jan Willy Føreland tilfreds etter vedtaket.

Hovedaksjonærer i Hamrevann AS er Per Arne og Tor Erik Drangsland, samt Kruse Smith Eiendom AS.