I FIFA— og UEFA-mesterskap har 102 lag tatt seg til cupspillet som gruppetreer, men ingen av de 101 andre har reist hjem som vinner, skriver uefa.com. Cristiano Ronaldo og hans lagkamerater vil prøve å bryte trenden søndag.

Portugal spilte uavgjort i alle sine tre gruppekamper, men har hatt stigning i cupspillet. Etter å ha slått Kroatia etter ekstraomganger og Polen på straffespark tok Portugal sin første seier i ordinær tid mot Wales.

De tre andre gruppetreerne som gikk videre i årets mesterskap (Slovakia, Nord-Irland og Irland) tapte for øvrig alle i åttedelsfinalen.

Utvidelsen av sluttspillet til 24 lag gjør at det er første gang tredjeplasserte lag går videre i EM for menn, men det har skjedd tidligere i flere FIFA-turneringer og i EM for kvinner, samt i aldersbestemte mesterskap. UEFAs nettsted har sett på resultatene.

Tre ganger tidligere har en gruppetreer tatt seg til finale, men alle tapte. Det gjelder Argentina (VM i 1990), Italia (VM i 1994) og England (EM kvinner i 2009). (©NTB)