Snart tre år etter at franske styrker rykket inn mot islamistopprørerne i Nord-Mali, klarer væpnede islamister stadig å blodige angrep i regionens hovedsteder. Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) har sitt utspring i Sahara, men angrepet i det relativt fredelige Burkina Faso er et tegn på at de rykker stadig lenger sørover.

— For første gang i historien har vårt land blitt offer for en rekke barbariske terrorangrep, sier landets ferske president Roch Marc Kabore.

Overlevende i hovedstaden Ouagadougou skildrer en grufull natt på luksushotellet Splendid, der militante islamister holdt minst 120 mennesker som gisler natt til lørdag.

— Vi visste ikke om vi ville klare oss. Vi prøvde å ringe våre familier og fortelle dem at vi ikke visste om vi kom til å få se dem igjen, sier Suzanne Songa-Ouedraogo med skjelvende stemme.

Burkinske sikkerhetsstyrker og franske spesialsoldater kjempet i timevis mot de militante islamistene som stormet hotellet sent fredag kveld. Først i morgentimene lørdag var gjerningspersonene nedkjempet. 29 mennesker ble drept og titalls såret i angrepet, som utspilte seg i en kafé og flere bygninger ved hotellet. (©NTB)