Men Fædrelandsvennens overskrift «Var med på D-dagen» på hovedartikkelen, samt ingressen på forsiden er misvisende og feil: «24 år gammel var Kaare Heistein med på D-dagen og invasjonen i Normandie». Dersom disse overskriftene hadde vært riktige, ville det vært svært oppsiktsvekkende at en sørlending hadde deltatt som stormsoldat på den blodige D-dagen.

Verdens største landgangsoperasjon

D-dagen, kodenavn for verdens største landgangsoperasjon, begynte ved 6.30-tiden om morgenen tirsdag 6. juni 1944, da 156.000 allierte stormtropper begynte sin landgang fem steder på strendene i Normandie. To norske jagerflyskvadroner deltok på patrulje i luftrommet over landgangsstedene for å gi dekning mot tyske luftangrep, bla. jagerflyavdelingen 331. skvadron i 132. Wing, hvor Heistein jobbet som bakkemannskap.

Det riktige er da at Heistein var med under frigjøringen av kontinentet, men på den blodige D-dagen befant han seg på den engelske kanalkysten som viktig bakkemannskap for 132. Wing

Først 19. august 1944 ankom 132. Wing og Heistein til Normandie. Da var området forlengst under alliert kontroll, etter at de allierte hadde tatt Caen 20. juli og brutt ut av Normandie-regionen under operasjon Cobra i siste uken av juli. Det riktige er da at Heistein var med under frigjøringen av kontinentet, men på den blodige D-dagen befant han seg på den engelske kanalkysten som viktig bakkemannskap for 132. Wing, som var på vingene over Normandie D-dagen.

Ellers kan det i denne sammenheng være riktig å nevne at krigsseileren Anker Edvard Borøy (97) i Søgne allerede den 11. juni, bare fem dager etter at 34.200 amerikanske soldater med omkring 2000 drepte hadde gått i land på Omaha-stranden, var med bergensbåten «Gastron Micard» som kjørte inn på sandstranda der, og losset panserkjøretøyer og jeeper. «Fra sjøen og på land var det en voldsom skyting, du kan nesten ikke tenke deg. Kanoner, maskingevær, fly. Skipet måtte vente på tur, losse og bakke oss ut igjen fortest mulig» forteller Borøy.

40 personer med røtter fra Lister

Det bør også framheves at over 40 personer med røtter fra Lister deltok i den amerikanske Bataljon 99 som bestod av 931 norsk-amerikanere. De ble landsatt på Omaha Beach 22. juni 1944. Synet som møtte dem var overveldende: ødelagt og istykkerskutt militært utstyr lå strødd utover stranda. Noen steder kom de over avrevne kroppsdeler. Dette har blant annet Alf Bordvik fra Lyngdal fortalt om. 9. juli ble Bataljon 99 sendt i retning fronten og Paris, og kom i kamp med tyske enheter og led tap. Karene fra Bataljon 99 var æresvakt for kong Haakon VII da han kom tilbake til Oslo 7. juni 1945. '

Det bør også framheves at over 40 personer med røtter fra Lister deltok i den amerikanske Bataljon 99 som bestod av 931 norsk-amerikanere.

6800 skip av alle slag ble satt inn D-dagen, blant annet 8 norske handelsskip og 10 norske orlogsfartøy med 968 menn var med. Den norske jageren «Svenner» deltok i første angrepsrekke, men ble senket av en torpedo fra en tysk torpedobåt klokka 05.30. 32 nordmenn omkom av besetningen på 230. «Svenner» ble D-dagens første allierte tap på sjøen. I kystlandsbyen Hermanville-sur-Mer kan en i dag se ankeret til «Svenner» som ble hevet av den franske marinen i 2003 og avduket av kong Olav i 1984. Like ved står statuen «Orlogsgasten» av Per Palle Storm, avduket av kong Harald i 2004 til minne om de omkomne fra «Svenner».