Kampen mot søndagsåpne butikker har blitt den store vinnersaken som KrF satser hardt på i valgkampen. I Kristiansand startet partiet valgkampen med et besøk på Fiskebrygga. Der møtte partileder Knut Arild Hareide daglig leder i Fiskesalg AS, Dagfinn Iversen, som er mot søndagsåpent. Her sammen med stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan og KrFs ordførerkandidat i Kristiansand, Jørgen Kristiansen.

— Dette blir et av de viktigste lokalvalgene for KrF. Stortinget kan komme til å vedta at butikker får holde søndagsåpent hvis kommunene åpner for det, og da trenger vi et sterkt KrF som stanser det i kommunene, sier Knut Arild Hareide, leder i KrF.

Det er i disse kommunene KrF mener det er størst sjanse for å få ordføreren.

•Vest-Agder: Vennesla, Flekkefjord, Lyngdal, Lindesnes, Kvinesdal, Mandal og kanskje Kristiansand.

• Aust-Agder: Evje og Hornnes, Vegårshei, Grimstad, Birkenes og Froland.

I dag har KrF ordføreren i fem kommuner i Agder.

Søndagsstengt

Det er blant annet saken om søndagsåpne butikker som har skaffet KrF selvtillit. I de ti kommunene i Agder der Høyre styrer, er det kun en som har sagt et tydelig ja til søndagsåpent (Lindesnes).

KrF ser på det som en politisk seier, og er ikke i tvil om at de har en stor del av æren for det.

— Den uttalelsen som vi fikk Høyre med på i Kristiansand, var nesten en ordrett avskrift av det vi fikk fra partikontoret sentralt, sier Jørgen Kristiansen, KrFs ordførerkandidat i Kristiansand.

Knut Arild Hareide mener skepsisen fra Høyre lokalt kan føre til at Høyre til slutt dropper hele forslaget om søndagsåpne butikker.

— Det er gjort et godt arbeid lokalt. Nå må jeg prøve å gjøre det samme nasjonalt og få Høyre til å forstå at dette ikke er noen god sak, sier Hareide.

Forhandlinger

Det er kulturdepartementet som jobber med forslaget om å tillate søndagsåpne butikker. Kulturminister Thorhild Widvey sa til Fædrelandsvennen i forrige uke at hun ikke kunne tenke seg at de ville droppe forslaget.

Kampen mot søndagsåpne butikker har blitt den store vinnersaken som KrF satser hardt på i valgkampen. I Kristiansand startet partiet valgkampen med et besøk på Fiskebrygga. Der møtte partileder Knut Arild Hareide daglig leder i Fiskesalg AS, Dagfinn Iversen, som er mot søndagsåpent. Her sammen med stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan og KrFs ordførerkandidat i Kristiansand, Jørgen Kristiansen.

De vil gå i forhandlinger med Venstre og KrF. Knut Arild Hareide sier KrF har minimalt å gi, og mener det er en mulighet for at regjeringen dropper hele forslaget. Hvis loven derimot blir vedtatt, er det mest sannsynlig at kommunene selv får bestemme om de skal holde åpent på søndag.— Da er det viktig at vi er godt forankret i storbyene. For eksempel i Kristiansand. Hva Kristiansand bestemmer seg for i denne saken, vil ha mye å si for hva de andre kommunene gjør, sier Hareide.

Han åpnet valgkampen på Fiskebrygga der daglig leder i Fiskesalg AS, Dagfinn Iversen, sa tydelig ifra at han ikke ønsket søndagsåpne butikker.

Ikke vinnersak

I Kristiansand er Høyre imot søndagsåpne butikker. Det gjelder også ordførerkandidat Harald Furre som ikke har planer om å innføre søndagsåpne butikker, selv om loven skulle åpne for det.

Han er enig med Hareide i at søndagsåpne butikker ikke er noen vinnersak for partiet.

— Jeg er enig i at når høringsresultatet er så negativt som det er, er det ikke nødvendig å presse denne saken gjennom. Da Willoch-regjeringen liberaliserte åpningstidslovene tidlig på 80-tallet, var også LO og næringslivet mot, men da var befolkningen for. Den store forskjellen er at flertallet i befolkningen ikke er for denne gangen, sier Furre.

Men han er ikke enig i at KrF er garantisten for fortsatt stengte butikker på søndag.

— Nei, det er standpunkt vi har kommet fram til uavhengig av hva KrF har ment.

Jørgen vil bli ordfører

Etter å ha sittet i bystyret siden 2003 og vært varaordfører i de siste fire årene, mener Jørgen Kristiansen at han nå har mulighet til å bli ordfører.

— Det er valget som skal avgjøre, men jeg mener det er realistisk. Vi er på offensiven både nasjonalt og lokalt, sier Kristiansen.

Sist gang KrF fikk ordføreren, gikk de til Arbeiderpartiet. Denne gangen ønsker KrF borgerlig samarbeid og at de også får ordføreren

— Vi må nok ha litt framgang for å klare det. I tillegg er det forhandlinger etter valget. Men jeg stiller til valg som ordførerkandidat.

Høyres ordførerkandidat, Harald Furre, ønsker et samarbeid med KrF etter valget. Han minner om at tradisjonen i Kristiansand har vært at det største partiet får ordføreren.

— Og det blir fort Høyre?

— Ja, det blir fort Høyre.