Over flere år overførte en rogalending og en trønder til sammen 3,4 millioner kroner til en kristiansander (53) de aldri selv møtte. De trodde på hans forsikringer på epost og telefon om at pengene deres ble brukt til investeringer i aksjer og råvarer.

Begge er i 70-årene og sitter igjen med stor gjeld. De har ikke fått ei krone av 53-åringen.

— Jeg er på randen av konkurs. Alt jeg har betalt ham er lånte penger, har trønderen sagt til Fædrelandsvennen.

Lokket med kjendisnavn

Svindelofrene anmeldte 53-åringen uavhengig av hverandre etter at de ikke lenger hørte fra mannen. De har forklart at han før dette stadig hadde krevd mer penger for å sikre investeringene.

Trønderen og rogalendingen mente opplegget til 53-åringen virket solid. Han hevdet å ha kjente navnmed på laget: Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Atle Brynestad. Politiet har avvist at de er en del av saken.

I Kristiansand tingrett medga kristiansanderen at han brukte opp pengene han fikk overført. Men han hevder å ha investerte tilsvarende beløp i et selskap i Ukraina som kjøpte og solgte råvarer.

- Måtte flykte fra mafia

53-åringen hevdet i retten at han ikke har fått fulgt opp investeringene fordi han måtte rømme fra Ukraina på en dramatisk måte. Høsten 2013 skal han ha blitt oppsøkt av truende mafiamedlemmer som ville ha tilgang til hans investeringskonto.

Han hevder at han i Norge har blitt oppringt av personer som snakker gebrokkent engelsk og vil ha tak i ham. I frykt for kriminelle har han byttet navn.

I dommen mot 53-åringen slår retten fast at det er «ingen annen rimelig mulighet» enn at selskapet i Ukraina ikke eksisterer og at han ikke foretok noen investeringer for de eldre mennene. Retten mener forklaringen hans fremstår som lite troverdig og oppkonstruert.

Kristiansanderen jobbet tidligere som markedsrådgiver i et selskap som opererte i det såkalte «gråmarkedet». Her hadde han bistått trønderen og rogalendingen med salg og kjøp av unoterte aksjer.

Da han sluttet i jobben, tok han kontakt med dem igjen. Pensjonistene har forklart at de ikke har hørt noe om Ukraina, men ble lovet avkastninger på investeringer i London og Oslo.

Tidligere dømt

Retten mener 53-åringen grovt utnyttet tillitsforholdet mennene hadde til ham. Straffen er satt til fengsel i to og et halvt år. Han må samtidig ut med 1,2 millioner kroner i erstatning til rogalendingen og 2,2 millioner kroner i erstatning til trønderen.

- I ettertid skjønner jeg at jeg har vært dum og naiv, har sistnevnte sagt til Fædrelandsvennen.

Ingen av svindelofrene kjente til at kristiansanderen i 2008 ble dømt 90 dagers ubetinget fengsel for brudd på verdipapirloven. Han drev ulovlig aksjesalg over telefon og ga kundene villedende opplysninger.

Nå er han også fradømt retten til å jobbe som økonomisk rådgiver i fem år. Det er ikke kjent om dommen ankes.