Kristian Herlofsen som driver Åros Feriesenter reagerer på praksisen forsikringsselskapene har og forstår ikke problemstillingen. Man kan ikke skille mellom hvilke gjester som bor der, mener han. Foto: Roald Ankersen
Da Skottevik feriesenter sa i fra om at de ville huse asylsøkere sa forsikringsselskaper nei. Foto: Kjartan Bjelland

Flere av akuttmottakene på Sørlandet er ikke klar over problematikken rundt de strenge kravene forsikringsselskapene setter når man huser flyktninger.

— Feriesentre som har avtale om å leie ut til en viss mengde asylsøkere er nødt til å si ifra til forsikringsselskapet. Hvis ikke vil de kunne få avkortet erstatningen om det skjer noe, sier Geir Trulserud. Han er direktør for skadeforskringsområdet i Finans Norge, forsikringsbransjens organisasjon.

Kristian Herlofsen som driver Åros Feriesenter reagerer på praksisen forsikringsselskapene har.

— Jeg forstår ikke problemstillingen. Du kan ikke skille mellom hvilke gjester som bor der, sier Herlofsen.

Har andre gjester

Denne uka ble det klart at det ikke blir noe akuttmottak for asylsøkere på Skottevik feriesenter i Lillesand på grunn av vansker med å få forsikring. Samtidig er flere andre campinger, som Hamresanden i Kristiansand og Bagatell på Fevik, også aktuelle som asylmottak.

— Vi har dialog med flere feriesentre på Sørlandet. De har en god men nøktern standard som passer fint, sier Morten Jørgensen i Link AS. Denne uken måtte de innse at det ikke ble noe av mottaket i Høvåg.

I Søgne har de imidlertid startet opp. Åros Feriesenter er blant flere feriesenter som har inngått avtale med UDI om å huse flyktninger midlertidig. Om lag 40 av de 100 hyttene på Åros huser 176 asylsøkere.

— Vi har dere flere firmakunder boende, og også flere familier, både norske, polske og italienske. Vi har mange forskjellige gjester og vi har ordinær drift. Dette er ingen spesiell situasjon, sier Kristian Herlofsen. Han mener situasjonen ikke er annerledes enn da gjestearbeidere fra Elkem Solar boende over flere måneder.

- Ikke et akuttmottak

Mirador AS står for driften av mottaket på Åros i Søgne. Avtalen gjelder for tre måneder, men opsjon for ytterligere to måneder.

Kristian Herlofsen, sier de ikke har tatt kontakt med forsikringsselskapet.

— Dette er ikke noe vi tar stilling til. Vi driver ikke et mottak. Vi har et større firma som leier hytter hos oss for en periode. Det har vi gjort flere ganger tidligere. De som bor her nå er gjester på lik linje med andre gjester. Vi kan ikke skille mellom folkene vi leier ut til, sier han til Fædrelandsvennen.

— Så du mener at Åros ikke er et akuttmottak?

— Det stemmer. Vi driver vanlig virksomhet. Vi har leid ut et visst antall hytter til et firma. Vi kan ikke skille mellom hvem som bor der.

Samfunnsansvar

Forsikringsbransjen er ikke enig. Torsdag hadde de møte med driftsoperatører av asylmottak og UDI om problemstillingen. Flere steder i landet blir campingplasser som vil ta imot asylsøkere nektet forsikring.

— Vi mener det er bruksendring. Det er noe annet å huse en gitt menneskemengde over lengre tid gjennom avtale med UDI. Det blir en opphopning av mennesker og endret risiko, sier Trulserud.

— Har ikke forsikringsbransjen også et ansvar for å bidra til å løse situasjonen med så mange asylsøkere?

— Jo. Det ansvaret er vi klar over, men vi er også ansvarlige for å vurdere risiko. Ingen er tjent med at bygningene ikke er skikkelig brannsikret, sier Trulserud. Han mener overnattingssteder som vil ha asylsøkere boende bør gå i dialog med forsikringsselskapet sitt for å lete etter løsninger.

- Rart at andre får det til

Styreleder for Skottevik Feriesenter har registrert at nye asylmottak dukker opp mange steder samtidig som de blir nektet å ha flyktninger hos seg.

— Vi prøvde, men har nå gitt opp. Vi får ikke forsikret, sier styreleder Rolf Kaafjord ved Skottevik Feriesenter.

Da Skottevik feriesenter sa i fra om at de ville huse asylsøkere sa forsikringsselskaper nei. Foto: Kjartan Bjelland

Flere forsikringsselskaper nekter å forsikre bygg som drives som asylmottak i det hele tatt. Noen selskaper sier ja, men stiller en rekke strenge krav, deriblant til brannsikring og vaktordning. Dette fikk Skottevik merke få dager før de skulle ta imot 260 asylsøkere.— Det var nesten pinlig og en skikkelig nedtur. Men vi følte vi måtte være åpne med forsikringsselskapet og kunne ikke ta sjansen på å drive uten å ha forsikringen i orden, sier Kaafjord. Han opplyser at de til og med engasjerte en forsikringsmegler for å finne et selskap som ville forsikre dem, men det var ikke mulig uten altfor store endringer.

Kaafjord har lagt merke til at flere andre feriesentre har åpnet for asylsøkere.

— Det dukker jo opp asylmottak som paddehatter. Det er rart at andre får det til. Jeg vet ikke hva andre gjør, men vi var nødt til å være åpne med forsikringsselskapet, sier han.

— Synd for dere?

— Ja. Det er ingen tvil om at det er penger i det, men det økonomiske er underordnet. Vår drift er ikke basert på dette, sier Kaafjord.

Solstrand fikk forsikring

Denne uka ble det klart at også Solstrand Camping skal ta i mot asylsøkere. Allerede neste uke kan det komme 140 asylsøkere som skal bo i hytter og leiligheter på feriestedet på Lindesnes.

Daglig leder ved Solstrand Camping, Stian Lauvås, sier til Fædrelandsvennen at han tok kontakt med forsikringsselskapet de bruker på bakgrunn av saken fra Skottevik feriesenter i Lillesand.

— Vi så at vi måtte gå inn og undersøke nærmere med forsikringsselskapet. Nå viser det seg at de godkjenner planene våre, men vi må sende inn en midlertidig bruksendring og en liste med flere detaljer rundt driften, forteller Lauvås.

— Jeg er glad vi ble gjort oppmerksomme på saken, for vi hadde ikke tenkt i de banene. Men vi har hatt en god dialog med forsikringsselskapet, legger han til.