Vegard Robinson Bugge har flere landslagsoppdrag bak seg. Foto: NTB Scanpix

— Hadde jeg blitt tatt for promillekjøring, et lovbrudd som hadde vært farlig for både meg og mine omgivelser, så nekter jeg å tro at jeg hadde blitt kastet ut av samtlige norske lag av den grunn. Men bruker du feil astmamedisin, selv om den ikke har prestasjonsfremmende effekt, nei da har du ikke noe på et norsk lag å gjøre, sier Vegard Robinson Bugge.

Jeg har vært ganske deprimert, og en periode hadde jeg bare lyst til å kaste sykkelen

I høst har han henvendt seg til flere lag i tillegg til Team Sparebanken Sør, men ingen kontinentallag, som han er avhengig av for å få sykle de store rittene, vil ta ham inn i varmen.

— Jeg har vært i kontakt med Team Coop Østerhus, Team Ringeriks Kraft, Team Joker, Team Fix It. Ingen vil ha meg. Jeg er fryst ut i kulden etter en uskyldig dopingdom.

Tok gammel medisin

Denne uka var han i Kristiansand i forbindelse med et bokprosjekt som skal finansiere hans videre satsing.

Vegard Robinson Bugge har flere landslagsoppdrag bak seg. Foto: NTB Scanpix

Rytteren på laget til Thor Hushovd hadde i juni en tilsynelatende lys framtid foran seg. I 2011 og 2010 vant han henholdsvis gull og sølv i U23-NM, og etter noen tunge sesonger kom han sterkt tilbake i Tour of Norway i år da tok han klatretrøya i rittet med sterk internasjonal deltakelse.Men like etter smalt bomben om at 26-åringen i Tour des Fjords hadde testet positivt for stoffet terbutalin, som finnes i astmamedisinen bricanil. Astmatikeren hadde tidligere fritak for å bruke medisinen, men valgte ikke å søke nytt fritak da han fikk tak i en ny astmamedisin som ikke sto på dopinglisten. Men da han under Tour des Fjords var tom, tok han i stedet den gamle han fortsatt hadde liggende.

— Jeg har vært deprimert

Robinson Bugge beskriver det som et sjokk da Dagbladet som første medie ringte om saken, og deretter gikk det bare minutter før hele medie-Norge omtalte nyheten som en dopingsak. Dommen ble fire måneders utestengelse.

— Det var en veldig utfordrende sak. For mens det internasjonale sykkelforbundet UCI omtalte dette som en veldig liten sak, og Antidoping Norge gjorde det samme, så laget både media, Norges Sykkelforbund og Team Sparebanken Sør en stor sak ut av det, sier Robinson Bugge, som nå har gått tilbake til å bruke bricanil etter å ha fått godkjent et nytt fritak.

Nå er alt det tatt fra meg, men jeg har fortsatt en profesjonell kapasitet. Og den skal konkurrentene få smake.

Horten-gutten beskriver at han har vært fryktelig langt nede i høst.

— Jeg har vært ganske deprimert, og en periode hadde jeg bare lyst til å kaste sykkelen.

- Ingen vil ha meg

Han mener at han er offer for Thor Hushovds planer om å danne et norsk profflag fra 2017-sesongen.

— Thors planer om et norsk profflag har nok størst betydning for at jeg ikke får sykle for Team Sparebanken Sør. Han er pissredd for at hans navn skal bli koblet til noe som har med doping å gjøre, og at det skal gi feil signaler til aktuelle sponsorer i et land som har en så svart/hvitt-holdning til doping, hevder Robinson Bugge.

- Lagene er redde for kritikk

— Har du forståelse for det?

— Jeg hadde håpet at han kunne skjønne min side av saken.

— Men å ta deg inn i varmen kan i ytterste konsekvens velte hans planer om å danne et profflag?

— Hvis det skulle få slike konsekvenser, så ser jeg den. Men jeg tror ikke det ville skjedd. Jeg tror at hvis en så stor og respektert utøver som Thor hadde gått god for meg, så ville også andre sett mellom fingrene på det. Men når du får et blankt nei, sender det også ut et signal til de andre lagene, som vil være redde for å få kritikk ved å ta meg inn.

- Gjort meg mer sulten

Men nå er han tilbake på offensiven. Planen er å reise til Belgia for egen regning og vinne større ritt som skal hjelpe ham til en proffkontrakt.

— Det positive med denne saken er at den har gjort meg mer sulten. Jeg har ikke noe lag, men jeg har fortsatt en sykkel og den kan jeg gjøre mye på. Jeg har brukt mange år på å bygge meg opp til å bli en del av et av de beste lagene i Norge. Nå er alt det tatt fra meg, men jeg har fortsatt en profesjonell kapasitet. Og den skal konkurrentene få smake.

I Norge føler han er offer for et politisk spill.

— Jeg har ennå ikke møtt ett menneske innenfor eller utenfor sykkelsporten som ikke har støttet meg, men i media er det kun Thor Haraldsen i klubben min, Raumer Rytter, som har gitt meg støtte. Folk er redde for konsekvensene, og det er det som dreper meg.

PS! Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Antidoping Norge, men de henviser til det internasjonale sykkelforbundet, UCI, som tok prøvene av Bugge. Sentralbordet til UCI ba oss sende spørsmålene på mail, men vi har ikke fått noe svar derfra.

- Vi har bare forholdt oss til avtalene

I en sms henviser Thor Hushovd til Atle Kvålsvoll, sportssjef i Team Sparebanken Sør, når vi ber om en kommentar til beskyldningene.

Sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll. Foto: NTB Scanpix

— Vi har mange ganger begrunnet hvorfor vi ikke vil ta Vegard inn i laget. Vi har i likhet med alle andre profflag jeg vet om avtaler som er veldig tydelige når det avlegges dopingprøver, og de har vi forholdt oss til her, sier Kvålsvoll.- Det er heller ingen norske lag som vil ha han. Får han som fortjent?

— Det har jeg ikke lyst til å uttale meg om. Vi har bare forholdt oss til avtaleverket vi har med utøverne.

— Hvilke konsekvenser ville det fått for proffplanene til Hushovd om dere hadde tatt Bugge inn i varmen i TTS?

— Det er vanskelig å si, men her er det viktig å skille. Vi har forholdt oss til den avtalen vi har. Å trekke inn Thors proffplaner, har ingenting med saken å gjøre, sier Kvålsvoll.

- Med sykkelsportens historie er det ikke rom for slurv

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen synes synd på Vegard Robinson Bugge.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen. Foto: NTB Scanpix

— Men for oss har det vært veldig viktig å vise en tydelig holdning. Med den dophistorien sykkelsporten har, er det ikke rom for slurv, og derfor har han ikke fått særlig støtte fra vår side. Hvis vi skal bygge opp troverdigheten og det omdømmet vi trenger, kan man ikke gjøre slike feil, sier Tiedemann Hansen.- Er du enig med Robinson Bugge i at det var en litt uskyldig sak?

— Både ja og nei. Men i sporten vår er det ikke det. Overskriften i media er uansett doping, og det er med på ødelegge vårt omdømme.

— Ingen norske lag vil ha ham. Får han som fortjent?

— Nei, men jeg sa vel da det ble kjent at han risikerte karrieren sin, og det er vel litt av det han før føle på nå. Jeg synes synd på ham, han er et kjempetalent, men etter det sporten vår har vært gjennom, vegrer mange seg mot å ta ham inn. Men det er vanskelig det der, erkjenner Tiedemann Hansen.

- Veldig dobbeltmoralsk

Leder Thor H. Haraldsen i Raumer Rytter SK har ingen plan om å kutte båndene til Robinson Bugge.

— Jeg har ikke for vane å slå hånda av folk når de går på en smell, innrømmer tabben og soner straffen sin, sier Haraldsen.

— Men med den dophistorien sykkelsporten har, bør det ikke da være nulltoleranse uansett for å rydde opp?

— Vegard er ikke tatt for å bruke doping, men for ikke å ha papirene i orden for bruk av astmamedisinen sin. I alle andre sammenhenger får alle en ny sjanse, men innenfor idretten løper alle og gjemmer seg hvis man ikke er en VM- eller OL-kandidat. Se på Petter Northug. Selv etter en promilledom står næringslivet i kø for å få logoen sin på drakta hans mens Friidrettsforbundet arrangerte eget uttaksløp for Erik Tysse like etter at han hadde sonet sin dopingdom. Vegard, derimot, får ikke en gang sjansen på et kontinentallag. Det er en veldig dobbeltmoralsk, mener Haraldsen.

- Jeg hadde helst sett at et lag tok imot ham

Mads Kaggestad, dopingekspert i TV2, er enig med Vegard Robinson Bugge i at det er «en litt uskyldig dopingsak».

Dopingekspert Mads Kaggestad Foto: Larsen, Håkon Mosvold

— Jeg hadde helst sett at et lag tok imot ham. Men denne saken viser skammen som er forbundet med doping, og hvor vare sykkelsporten er på dette. Han blir et offer for de omstendighetene som nå råder i sykkelsporten med en viss grad av paranoia, sier Kaggestad.Samtidig roser han sykkelsporten for «såpass nulltoleranse mot doping».

— Men det er en del som mener at doping bør medføre livstidsutestengelse, men denne saken er et eksempel på at du må differensiere straffen. Det ville vært helt forferdelig om ikke Vegard skulle komme tilbake. Den virkelige straffen er ikke utestengelsen, men at dette kan hindre ham i å komme videre i karrieren, sier Kaggestad.