— Gutten har erkjent forholdet, og tilstår å ha lagt ut meldingen på Jodel. Når det gjelder motiv i saken, har han rett og slett ikke forstått konsekvensene av en slik handling. Det fremstår som noe umodent. Vi har sett en del slike trusler den siste tiden fra unge mennesker, og mange av dem forstår nok ikke ringvirkningene, sier politiadvokat Cecilie Pedersen Hille i Agder politidistrikt.

Anonym trussel

Onsdag ble det kjent at en bombetrussel rettet mot kjøpesenteret Sandens i Kristiansand var satt fram på mobilapplikasjonen «Jodel».

Politiadvokat Cecilie Pedersen Hille i Agder politidistrikt. Foto: Janne Birgitte Prestvold

I meldingen sto det at en bombe skulle gå av på kjøpesenteret klokka 16.00 torsdag 28. januar. I løpet av ettermiddagen onsdag ble en 15 år gammel gutt fra Kristiansand sporet opp som opphavet til den anonyme meldingen.— Politiet har mulighet til å spore opp avsendere også på Jodel, selv om meldingene i utgangspunktet publiseres anonymt. De tekniske undersøkelsene gjorde at politiet kom på sporet av gutten, og han tilsto umiddelbart, sier Pedersen Hille.

Kan få ungdomsstraff

15-åringen satt onsdag ettermiddag i avhør på politistasjonen i Kristiansand, og det kan også bli aktuelt å gjøre et nytt avhør. Ettersom gutten er mindreårig er det lite sannsynlig at han vil bli idømt fengselsstraff for trusselen.

— Forholdet medfører fengsel inntil 10 år. Siden siktede er 15 år vil han mest sannsynlig få ungdomsstraff, som ble innført 1. juli 2014 som et alternativ til ubetinget fengsel og samfunnsstraff. Det er rettet mot barn under 18 år, og skal forebygge at de begår ny kriminalitet. Den beste måten er å gjøre det i frihet med tett oppfølgning fra barnevern, skole og andre instanser, sier politiadvokaten.

Stor ressursbruk

Hun sier at konsekvensene av trusselen kunne ha blitt store dersom politiet ikke hadde klart å spore opp avsenderen innen tidspunktet som var fremsatt i trusselen.

- Slike trusler sprer stor frykt i befolkningen, og medfører stor ressursbruk i politiet. Vi er helt nødt til å ta truslene på alvor, og her kunne vi ha risikert at hele Sandens kjøpesenter måtte ha stengt ned i en periode, sier Pedersen Hille.