Arkitekt Sverre Fehn har laget tegningene og modellen som viser hvordan kapellet er tenkt integrert i landskapet på Kapelløya i Ny-Hellsund. Foto: ILL: ARKITEKT SVERRE FEHN AS
Da formannskapet i Søgne behandlet kapell-saken onsdag, ble det flertall mot å gå videre med planene. Fra venstre Tom Løchen (H), Arild Berge (V) og Solveig Kjelland Larsen (Ap). På benken bak sitter representanter for lokalpressen. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Jack Andersen (t.v.) er uavhengig representant, og støttet flertallet, mens Torfinn Kleivset fra KrF gjerne skulle sett kapellet i Ny-Hellesund realisert. s Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Jeg har vært imot, men nå er jeg på glid, sa Arild Berge (Venstre), som stemte etter overbevisning og ikke partibok da han gikk inn for å gå videre med kapell-planene.

Dermed ble det tre stemmer for, og fire imot. Blant motstanderne var Høyres Helge Andresen.

Arkitekt Sverre Fehn har laget tegningene og modellen som viser hvordan kapellet er tenkt integrert i landskapet på Kapelløya i Ny-Hellsund. Foto: ILL: ARKITEKT SVERRE FEHN AS

— Disse planene har versert i mange år. Dette er det mest intensive friområdet i Søgne, og jeg vil det skal fortsette å se ut slik det gjør nå, sier Andresen.

Les også:

Kamp mot vindmøller

Han leverte inn sitt eget forslag om å skrinlegge alle byggeplaner i området, ut over eventuelle bygg som måtte være nødvendig for friluftsbehov.

Da tjenesteutvalget behandlet kapell-saken i forrige uke, gikk et flertall på sju mot tre inn for å sette et foreløpig punktum for de langvarige planene om å gjenreise et kapell på historisk plass i Olavsundet.

For meg er bygget Sverre Fehn tegnet å regne som en skulptur.

I onsdagens møte i formannskapet var Torfinn Kleivset (KrF) den som gav tydeligst uttrykk for støtte til planene:

— Jeg er positiv. For meg er bygget Sverre Fehn tegnet å regne som en skulptur, sier Kleivset, og viste til at kommunen formelt sett eier prosjektet, og kan ta i bruk tegningene når det måtte passe.

— Med flertallet imot blir det en kamp mot vindmøller å gå inn for dette. Men jeg er ikke i tvil om at det ville blitt en høydare som ville trukket mange folk til stedet, og ikke vært til hinder for friluftsinteressene, sier KrF-politikeren.

Han høstet tilløp til humring i lokalet da han gjorde kapell-forkjemper Ingrid Juell Moes ord til sine:

— En dag kommer det nye politikere. Inntil da ligger planene trygt i en skuff.

Les også:

Intern uenighet

Arild Berge (V) understreker at han ikke nødvendigvis ville si ja til bygget, men ønsket å få utredet mulighetene.

— I vårt parti har det vært mye diskusjon og uenighet innad om kapellet. Når jeg går inn for planene, stemmer jeg ut fra egen overbevisning, forteller Berge.

Det gjorde ikke Solveig Kjelland Larsen (Ap). Hennes støtte til planene var etter partiboka, hun er egentlig imot å reise Sverre Fehn-bygget på Kapelløya.

— Vårt parti er også delt i denne saken. I kommunestyret regner jeg med vi stemmer etter overbevisning, sier Kjelland Larsen.

De som stemte for videre arbeid med kapell-planene, var altså Ap, V og KrF, mens Høyres tre representanter og Jack Andersen (uavhengig) stemte imot.

Saken skal videre til endelig behandling i kommunestyret.