For tre år siden ble Japan brutalt rammet av en tredobbelt katastrofe: Jordskjelv, tsunami og lekkasje fra kjernekraftverk. Jordskjelvet og den 14 meter høye tsunamibølgen krevde over 18.000 ofre, men det er ettervirkningene og konsekvensene av stråling fra de ødelagte kjernekraftreaktorene som fortsatt skaper usikkerhet og fortvilelse.

I løpet av disse tre årene har hverken det ansvarlige selskap, Tokyo Electric Power Co, eller de japanske sentralmyndigheter, maktet å sikre kjernekraftverket.

Radioaktivt vann

Ferske rapporter offentliggjort i Japan i forbindelse med treårsdagen, gir fortsatt grunn til bekymring: Grunnvannet forurenses og det lekker daglig ut forgiftet vann i Stillehavet. Fortsatt dør mennesker av årsaker helsemyndigheter knytter direkte til ettervirkninger av katastrofen og 136.000 har ikke fått noe nytt sted å bo.

Det fastslås at det kan flere år, om ikke årtier, å få kontroll over utslipp og forgiftning. For å kjøle ned de ødelagte reaktorene sprøytes det inn vann, vann som blir radioaktivt og igjen lekker ut til grunnvannet. . Både regjering og det ansvarlige selskap utsettes for kraftig kritikk, både for sendrektighet i arbeidet med å reparere og ikke minst uten klare svar på hva som nå bør gjøres. Ett tiltak er å bygge en nedgravd mur for å stanse utslippene, et tiltak som eksperter karakteriseres som en høyst usikker løsning.

Den konservative regjeringen til statsminister Shinzo Abe planlegger nå å flytte tilbake 30.000 beboere til en sone som hittil har vært forbudt område for mennesker. Denne avgjørelsen er høyst omdiskutert i Japan da flere eksperter mener at det er altfor tidlig å flytte folk tilbake på grunn av fare for radioaktiv stråling.

Katastrofen

Statsminister Abes ønske om igjen å stole på energi fra landets 48 kjernekraftverk, skaper også debatt. Motstanderne sier at man må lære av katastrofen for tre år siden, mens tilhengerne av kjernekraft sier at den japanske økonomi ikke vil komme fullt på fote igjen så lenge landet skal basere seg på import av gass og kull.

Usikkerheten over de fremtidige konsekvenser av lekkasjene fra Fukushima, preger hverdagen til tusener av familier i Japan. Myndighetene har igangsatt et massivt program for å sjekke om barn er blitt utsatt for stråling. Ikke til å undres over at fortvilte foreldre her henviser til at nye tilfeller av kreft fortsatt blir konstatert i Tsjernobyl.

Det er denne høyst forståelige tilstedeværelsen av usikkerhet, som nå er myndighetenes største utfordring og den blir ikke mindre av de ferske rapporter som fastslår at situasjonen ikke er under kontroll. Bedre blir det ikke av at ansatte ved kjernekraftverket forteller at de ikke har oversikt og at alarm utløses uten at man sikkert ved om det er en feil ved alarmen, eller alvor. Midt i denne vanskelige debatt, blandes inn Tokyos forberedelser som arrangør av de olympiske leker i 2020. Avisen The Japan Times foreslår at for hvert OL-prosjekt som bygges, bør det bygges nye boliger i Fukushima. Eller vil myndighetene at utenlandske journalister i 2020 skal rapportere at befolkningen i Fukushima fortsatt lever under vanskelige forhold og uten nye boliger, spør avisen retorisk.