Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ser ikke mørkt på situasjonen, og humøret smitter over på fylkesleder Oddbjørn Kylland i Aust-Agder Sp. Foto: Kjartan Bjelland
- Spør man folket om råd, må man lytte til det, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kjartan Bjelland

Det sier Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum til Fædrelandsvennen.

Sp-lederen er i Kristiansand for å delta i «Debatten» på NRK som sendes fra foajeen i Kilden i kveld, der temaet er kommunereformen og kampen om «Nye Kristiansand». Og Vedum er klar på at et vedtak om å danne K5 kan reverseres neste år, dersom én av kommunene blir innlemmet mot sin vilje.

- Spør man folket om råd, må man lytte til det, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kjartan Bjelland

— Dersom en av kommunene ikke vil, må regjeringen og Stortinget avgjøre saken våren 2017. Hvis det da gjøres en tvangssammenslåing som går på tvers av folkeavstemningen og kommunestyret, vil vi kunne oppheve vedtaket høsten 2017, sier han.Et ikke ubetydelig premiss er naturligvis at Sp blir med i en ny flertallskonstellasjon dersom Ap vinner valget. Og at Ap er enig med Sp.

Naturlig å oppheve

— Ap har programfestet at det kan brukes tvang dersom én kommune blokkerer en sammenslåing der flere andre ønsker å gå sammen?

— Jeg snakker med Jonas hver uke, og tror at akkurat det skal gå bra, sier Vedum med henvisning til Ap-leder Jonas Gahr Støre.

— Så dersom for eksempel Søgne sier nei, og Songdalen, Kristiansand, Lillesand og Birkenes sier ja, - og regjeringen og Stortinget vedtar å slå alle fem sammen, - så vil dere reversere vedtaket og la Søgne gå ut?

— Hvis regjeringen har tvunget gjennom vedtaket, vil det være naturlig å oppheve det dersom kommunestyret i Søgne ønsker at det blir gjort, sier Sp-lederen.

Han svelger svært lite av argumentasjonen kommunalminister Jan Tore Sanner (H) bruker for å få gjennom reformen.

- Samme retorikken

— Regjeringen har ikke gitt noe klart svar på hvilket problem man skal løse, mener Vedum som hevder at små kommuner gjennomgående løser helse- og omsorgsoppgaver bedre enn store. At fylkeslegene i Agder-fylkene advarer mot små kommuner, skremmer ham ikke:

Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ser ikke mørkt på situasjonen, og humøret smitter over på fylkesleder Oddbjørn Kylland i Aust-Agder Sp. Foto: Kjartan Bjelland

— Erna Solberg brukte den samme retorikken for noen år siden, men undersøkelser viser at små kommuner lykkes bedre enn store på disse områdene, sier han.- Ønsker du egentlig at alt skal være som i dag?

— Hvis kommuner frivillig ønsker å slå seg sammen etter å ha fått flertall for det i folkeavstemning, skal vi selvsagt støtte det. Men det har ingen hast, og trenger ikke skje som Sanner sier. Vi i Sp vil hjelpe de som ønsker å slå seg sammen om fem eller ti år også.

Mangfold i partiet

— Din partifelle, Sp-ordfører Johnny Greibesland i Songdalen, er en varm tilhenger av sammenslåing?

— Vi har mange flinke folk som har ulike syn, og det er bra. Jeg er for mangfold, og spørsmålet er lite konfliktfylt i partiet. Det viktige er at vi må lytte til folket før det tas en avgjørelse, sier Vedum.

Foran EU-avstemningen i 1994, var Sp klar på at de ikke uten videre ville godta et ja dersom valgdeltakelsen var lav. Trygve Slagsvold Vedum mener man nå må lytte til folket uansett hvor mange som stemmer.

— Spør man om råd, må man lytte til det. Det er de som ønsker endring som har den største bevisbyrden her, sier han.

— Det er i hovedsak motstanderne som klarer å mobilisere ved disse avstemningene?

— Jeg hører Sanner sier det. Men hvis folk brenner sånn for dette, så må de jo gå og stemme da. Hvis de ikke klarer å mobilisere, må de ta konsekvensen av det, sier Trygve Slagsvold Vedum.