— Det var fantastisk, og veldig uventet. Vi satt på terrassen på hytta da den kom opp av vannet, sier Inger Ragnhild Kloumann.

Hvalens tur nær land ved Kalsnes litt øst for Trysfjorden i Søgne, ble foreviget på film. Etter å ha sett filmklippene konstaterer Tore Haug, forsker ved Havforskningsinstituttet, at det er snakk om en grindhval.

Ikke uvanlig

— Det er ingen tvil om at dette er en grindhval. Den er ikke så uvanlig på norskekysten, men der er litt uvanlig at denne er alene. Grindhvalen er et flokkdyr, og det er mulig at flokken til denne hvalen befinner seg like i nærheten, sier Kloumann.

Grindhvalen ble værende ved i sjøen ved Kloumanns hytte i halvannet døgn.

— Den gikk ganske nær land, det nærmeste var vel rundt fire meter. Vi opplevde dette tidligere, for 8-10 år siden, men da var det fem stykker. Da sa vi at vi aldri trodde vi skulle få oppleve det igjen, men der tok vi visst feil, sier hun.

Svømmer nær land

Ifølge Haus er det ikke noe unormalt ved at grindhvalen går nær land.

— Denne arten blir fanget på Færøyene fordi den svømmer nær land, og slik jakt ble også drevet i Norge før. Grindhvalen er på evig matjakt, og vi vet at den spiser en blanding av blekksprut og forskjellige fiskearter. Den bruker det meste av områdene i Norskehavet, og har blitt registrert helt oppe i Finnmark, sier forskeren.