KRISTIANSAND: — Det er den verste smerten jeg noen gang har hatt. Jeg kunne ikke gjøre noe, og var sikker på at det var noe veldig alvorlig. Jeg trodde jeg skulle dø, sier Start-spiller Ernest Asante til Fædrelandsvennen.

Svetten pipler fra pannen til den 24 år gamle ghaneseren. Starts raskeste spiller har akkurat fullført en ny løpeøkt på treningssenteret på Sør Arena og ser på både frisk og opplagt ut. Han var alt annet enn det for en måned siden.

På formiddagen lørdag 5.januar tok han farvel med familien hjemme i Accra etter juleferie sammen med foreldrene og fem søsken. Asante satte kursen mot Norge og Kristiansand, via Amsterdam - allerede da med store smerter i magen. Det skulle bli verre. Midtveis i den sju timer lange flyturen fra Accra til Amsterdam ba han kabinbesetningen om å få legge seg ned. Han fikk beskjed om at han måtte bli sittende i setet. Asante kaller det de verste timene i sitt liv.

"Reiser med magesmerter og det gjør så vondt. Gud jeg trenger deg nå", skrev han på Twitter.

Glad han ble operert i Norge

— Jeg ble etter hvert veldig redd. Smertene ga seg ikke, de ble bare verre. Jeg klarte ikke å spise og drikke, og jeg klarte ikke å sove, forklarer Asante, som landet i Kristiansand på ettermiddagen søndag 6.januar. Etter en ny natt med store smerter ringte han det medisinske apparatet i Start dagen etter. De ba ham hvile og kontakte dem igjen om ikke smertene ga seg. Det neste døgnet ble et nytt mareritt. Tirsdag formiddag ble han sendt til sykehus og hasteoperert for akutt blindtarmbetennelse - etter tre døgn med store smerter, ingen søvn og minimalt med mat og drikke.

— Jeg klarte ikke drikke cola en gang, sier Asante og smiler.

TILBAKE I TRENING: Ernest Asante gleder seg til å spille fotball igjen. Her trener han så svetten siler på treningssenteret Stamina Hot på Sør Arena. - Jeg håper å være tilbake i kamp på La Manga, sier 24-åringen. Foto: Pål W. Jørgensen

I dag er han veldig glad for én ting. At han ikke ble igjen i Ghana da smertene kom.

— Jeg er glad for at jeg reiste til Norge selv om jeg hadde vondt. Standarden på sykehuset her er noe helt annet enn i Ghana. Jeg har aldri blitt operert før og var ganske redd, men jeg hadde nok vært enda reddere i Ghana, sier Asante, som trolig er i full trening igjen om halvannen uke.

Mener Asante har vært heldig

Martin Bøhler, lege på Sørlandet sykehus, slår fast at tre dager med blindtarmbetennelse er potensielt dødelig om tarmen sprekker. .

— Jo lenger tid det tar før man blir operert, jo farligere er det. Man bør operere innenfor tre til fem dager, hvis ikke er det fare for at tarmen sprekker. Lekker det tarminnhold fullt av bakterier inn i buken lever man ikke så lenge. Da er det også vanskelig å operere, sier Bøhler, som er lege på kirurgisk avdeling i Arendal.

Han mener Start-spiller Asante har vært heldig.

— På generelt grunnlag kan jeg si at tre dager begynner å bli farlig. For hver dag en går med akutt blindarmbetennelse øker sjansen for at tarmen sprekker. Han har vært heldig, sier Bøhler.

Jørgen Rostrup, fysioterapeut i Start, forteller at klubben aldri opplevde situasjonen som dramatisk.

— Han fikk meldt fra da han kom og ble godt ivaretatt av klubblege Espen Johnsen, sier Rostrup.

— Sett i ettertid. Skulle dere sendt ham tidligere til legevakten?

— Nei. Vi synes dette ble håndtert på en god måte. Vi visste ikke hva det var i starten, men da han først kom inn til legevakten gikk det raskt, sier Rostrup, som forklarer at Asante er i lett fotballtrening igjen allerede mandag.

Blir viktig spiller

Start-trener Mons Ivar Mjelde gleder seg over at Asante snart er tilbake for fullt.

— Det han har opplevd har vært tøft for ham. Heldigvis fikk han hjelpen han trengte på sykehuset. Nå må han bygge seg opp igjen og henger litt etter de andre, men det viktigste er at han er frisk og rask igjen, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde, som tror Asante blir en viktig brikke for Start i eliteserien i 2013. — Han var den spilleren som hadde størst fremgang i fjor, han var en av de viktigste med tanke på målgivende og scoringer, sier Mjelde.

Statistikken viser at kun Matthias Vilhjalmsson, med 18 mål og fire målgivende, var involvert i flere scoringer enn Asante.

11 mål og ni assists på 29 kamper lar seg høre. På 23 kamper året før hadde han ingen mål og kun to målgivende.

— Målet er å utvikle seg videre og bli bedre på alt, sier Asante, som i ettermiddag ser lagkameratene mot Bryne i Sørlandshallen.

— Får vi han i kamp på La Manga vil det være en bonus, sier Mons Ivar Mjelde.

PS! Espen Johnsen sier han har taushetsplikt, og henviser til JørgenRostrup for det medisinske i Start.