KRISTIANSAND: Slik lyder essensen av budskapet til Grete Pedersen, leder av forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon.

— Har du en dårlig magefølelse, ta den opp med ungdommen din, og ikke vær redd for å ringe oss. Jo tidligere vi kommer inn, jo lettere er det å snu situasjonen og få ungdommen inn på rett spor, sier Pedersen.

Bry deg-dagen

Lørdag er det Bry Deg-dagen i Tresse i Kristiansand, etter initiativ fra Norsk Narkotikapolitiforening Agder.

Sier datteren din at hun er hos Ole, så sjekk med Oles foreldre.

Også politiets forebyggende avdeling og kommunens hasjavvenningsteam vil være til stede. Der kan foreldre som er bekymret for barnas rusbruk få veiledning.

Grete Pedersen, leder av forebyggende avdeling ved Kristiansand politistasjon, oppfordrer foreldre til å ta tidlig kontakt hvis de er bekymret for barnas rusbruk. – Ikke gå lenge med den vonde magefølelsen. Foto: Privat

— De kan komme og ta en uformell prat, få råd og hjelp, sier Pedersen. Hennes håp, også utenom slike dager, er at foreldre ser på politiet som en samarbeidspartner.

— Ikke gå lenge med den vonde magefølelsen, og la ting få utvikle seg. Det er mye lettere å hjelpe en 14-15-åring som er helt i startfasen, enn en 17-åring som har ruset seg i tre-fire år allerede, påpeker Pedersen.

Les også: 11 unge pågrepet med narkotika

- En del foreldre er naive

I en bekymringssamtale har politiet som mål å bevisstgjøre ungdommen på konsekvensene av rusbruk.

— Så må de selv reflektere over hva det de gjør kan bety for den fremtiden de ønsker seg, sier Pedersen, og gir følgende konkrete råd til foreldre:

• Snakk med barnet ditt. Si du er bekymret, få i gang en dialog.

• Gjør deg kjent med omgangskretsen, og snakk med foreldre til barnas venner. Foreldrenettverk er kjernen i Bry deg.

• Sett grenser. Bli enige om når de skal komme hjem, og hvor de har lov til å gå.

• Ha lav terskel for å kontakte politiet. Vi kan veilede om hva som er lurt å gjøre.

— Sier datteren din at hun er hos Ole, så sjekk med Oles foreldre. En del foreldre er litt naive der. Står foreldre sammen, er det mye lettere å fange opp når noe ikke stemmer, påpeker Pedersen.

Les også: 15-åring dyrket cannabis på gutterommet

De farlige endringene

- Hva bør foreldre være bekymret for?

— Det er ikke sikkert de finner brukerutstyr eller stoff på rommet, men still spørsmål ved store endringer, som å skulke skolen, bytte venner, oppsøke nye steder, lukke seg inne.

- Hvor bør de ikke gå?

- Ungdom fra alle bydeler henger på hjørnet av Markens, Tollbodgata, 7-Eleven og Sandens. Det er ikke et ok sted å være, fastslår hun.

Les også: Ung og ressursterk ungdom ruser seg på LSD

Ungdom i faresonen

I vår fortalte politiet om ungdom helt ned i 13-årsalderen som får sin alkoholdebut med sprit.Trenden har holdt seg gjennom sommeren.

Politiet forteller at 13-14-åringer drikker seg fulle på smuglersprit og om ungdommer som røyker hasj og drikker sprit etter skolen.I vår advarte de mot den skjulte rusbruken blant byens ungdom. F.v politibetjent Carl Danielsen og politibetjent Anders Flottorp i politiets ungdomspatrulje, leder for forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon Grete Pedersen, Heidi Handeland i feltteamet i kommunens rustjeneste, Karin Berthelsen og Håvard Berge i kriminalitetsforebyggende team. Foto: Jan Oddvar Eide

— De vet ikke hva de får i seg, drikker seg sanseløse og havner på sykehuset. Vi får også signaler om at det er mer røyking av hasj enn vi klarer å avdekke. Etter våren og sommeren kommer det ungdom på åttende trinn, som har et liberalt forhold til hasj. Og som allerede har prøvd stoffet, forteller Pedersen. - Er noen mer sårbare enn andre?

— Alle miljøer og bydeler er representert, men enkelte risikofaktorer er det: **Ungdom som er mer søkende enn

Cannabis-planter funnet hjemme hos en 15-åring. Foto: Politiet

andre, som ikke driver med fritidsaktiviteter, som sliter psykisk eller som kommer fra hjem der de ikke blir ivaretatt.**

Hun er spent på hva årets Ungdata-undersøkelse, som legges fram i november, vil avdekke.

— Da får vi de unges egne svar på disse spørsmålene. Det, sammen med våre inntrykk, gir et rimelig godt bilde av omfanget.