Det er ikke betalingsløsningen til den amerikanske bildedelingstjenesten Snapchat det her er snakk om, men den nye straksbetalingen til norske Eika gruppen og deres 76 lokalbanker.

— Vi var allerede godt i gang med et pilotprosjekt da Snapchat lanserte sin Snapcash-tjeneste før jul. Og nei, vi er ikke bekymret for at kundene skal bli forvirret, og dessuten er Snapcash-tjenesten til Snapchat kun tilgjengelig i det amerikanske markedet, forklarer ass. direktør for betalingsformidling i Eika gruppen, Erlend Sundvor.

Med Snapcash foregår straksbetalingen innenfor bankenes egen infrastruktur og mobilbank. FOTO: Eika gruppen

Den nye tjenesten til Eika gruppen er basert på en felles infrastruktur utviklet i samarbeid med andre norske banker gjennom Finans Norge under navnet Straksbetalinger, og gjør at pengene umiddelbart kan overføres fra betalers til mottagers konto via mobilbanken. — Du kan overføre opptil 500.000 kroner og Snapcash vil dermed kunne brukes til alt fra å overføre småbeløp til venner, til å betale for den nye bilen du har funnet på Finn, sier Sundvor.

Kun mellom Eikas banker

Inntil videre vil det imidlertid kun være mulig å bruke Snapcash mellom kunder i Eika-bankene.

— Så snart de andre bankene får lansert sine mer eller mindre tilsvarende versjoner på den felles plattformen, vil løsningen åpne for straksbetalinger på tvers av bankgrensene også utenfor Eika-bankene, sier Sundvor.

Han mener det er viktig at bankene utvikler og forbedrer produktene sine i et marked hvor stadig nye aktører tilbyr mobile betalingsløsninger.

- Dere skulle egentlig lansert natt til onsdag, men måtte utsette ett døgn?

— Ja det stemmer, årsaken var noen mindre tekniske problemer. Et ikke ukjent fenomen når man lanserer nye og avanserte teknologiske løsninger som dette, sier Sundvor, som forsikrer at penger som «snappes» ikke forsvinner fra konto etter ti sekunder slik bildene gjør på Snapchat.

LES OGSÅ:

Kampen om mobilbetaling hardner til

- Flere banker på gang

Kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge, forteller at man har jobbet i flere år med å legge til rette for en felles infrastruktur for straksbetalinger.

— Det er opptil den enkelt bank hvorvidt man ønsker å ta det i bruk, men jeg vet at flere banker følger etter innen kort tid. En tjeneste som vil gjøre bankenes betalingsprodukt mer attraktivt, sier Håkonsen.

Divisjonsdirektør for e-business i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, kan fortelle at Norges største bank foreløpig ikke kan si noe om når de vil ta i bruk den nye straksbetalingsplattformen, og viser til at DNB, som Eikabankene, har straksbetaling mellom kunder i DNB.

- Vil det ikke være naturlig å tilby DNB-kundene straksbetaling til kunder i andre banker?

— Straksbetaling til andre banker vil også komme etter hvert, men vi har foreløpig ikke hatt mulighet for å prioritere dette utviklingsarbeidet.

Visste du at:

I en rapport om banksektoren anslår konsulentbyrået Accenture at bankene kan tape opptil en tredjedel av sin tradisjonelle omsetning til nye digitale aktører innen år 2020. Mer om det kan du lese her.

Følg oss på Twitter: @RIKSdigital@GeirAmundsen

LES OGSÅ:

Alt kan bli dyrere med mobilbetaling

Nå kommer klokkebanken

Tommelen erstatter pinkoden