— Det bør være i Nationaltheatrets egen interesse å gjøre det helt klart at videoen ikke er representativ for teatrets eget standpunkt, noe man kan få inntrykk av hvis man ser videoen, sier Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, til Klassekampen.

Videoen Schutz reagerer på er en kunstvideo der det framstår som om Nationaltheatret i Oslo kommer med en uforbeholden unnskyldning for å ha samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima fra 2013 til 2015. Men videoen er ikke laget av Nationaltheatret, men av kunstnerne Pia Maria Roll og Marius von der Fehr, og ble vist i Nationaltheatret som del av Ibsen-festivalen. Den er også publisert på YouTube og ble før helgen publisert på Morgenbladets nettsider. I en pressemelding fra Nationaltheatret understrekes det at videoen inngår i Ibsenfestivalen 2016. «Innlegget og videoen er ikke laget av Nationaltheatret - og representerer ikke Nationaltheatrets holdning - men er et uttrykk for kunstnerisk frihet», heter det i pressemeldingen.

Roll er skuffet over den norske ambassaden i Israel, som overfor israelske medier har uttalt at kunstverket ikke er i tråd med offisiell norsk politikk. (©NTB)