FESTIVAL KRISTIANSAND— Vi er ferdigbooket på headlinerne, sier daglig leder og musikksjef i Quartfestivalen, Jørgen Skauge. I går var det klart at Cultiva bevilger 3,5 millioner kroner i lån til en ikke lenger fullt så presset Quartfestival. Det spesielle med vedtaket var at en million av kronene ble tilbudt som rent tilskudd «dersom pengene trengs til å sikre ny headliner» til fredag 6. juli. Cultiva-styret er altså ikke helt sikre på at Big Bang er et godt nok hovednavn til å avslutte årets festival. Men Jørgen Skauge er sikker, og står fjellstøtt inne for beslutningen om å toppe med det populære norske bandet.- De bandene som står med fetest skrift på plakaten gjør det fordi vi har ment de skal være headlinere, slår han fast der han står ganske fornøyd på en gnistrende grønn gressbakke. Sammen med ham på nye Idrettsplassen står styreleder Magne Aasheim Knudsen og bare gliser.- Dette var enda mer enn vi hadde håpet på, sier styrelederen.Cultivas lån på 3,5 millioner kroner kom uten at Quart hadde søkt om det.- Men vi rapporterer jo fortløpende til både kommunen og Cultiva, så de visste jo hvordan det lå an, sier Aasheim Knudsen. Han vedgår at det ville vært totalkrise dersom ikke friske penger hadde kommet nå.- Vi er veldig glade. Dette betyr at vi har ryggen fri og kan konsentrere oss om andre ting, sier styrelederen. Må betale forskudd.

Det er nemlig nå festivalen må betale forskuddet på artisthonorarene, og det beløper seg gjerne til halvparten av bookingbudsjettet på anslagsvis 12-13 millioner kroner.- Det er slik hvert år på denne tida at vi får problemer med både dette og andre løpende utgifter, sier Jørgen Skauge. Det er en kjent sak at sentrale Quart-personer i tidligere år har måttet pantsette huset opp til pipa for å komme over junikrisen. I år slipper man altså dette, takket være Cultiva.En av beveggrunnene som ble oppgitt fra Cultiva for å yte lånet var dessuten dårlig billettsalg. Og det er ingen hemmelighet at salget hittil ikke er helt som ønsket. Det som derimot forblir en hemmelighet er hvor mange billetter som pr. dags dato er solgt. - Det vi kan si er at vi jobber for å selge flest mulig billetter, sier Aasheim Knudsen. - Bare under Quart-uka i fjor ble det solgt billetter for flere penger enn de vi nå får i lån fra Cultiva, sier Skauge fortrøstningsfullt. Ikke for mye.

Med dette siste lånet har Cultiva siden 2003 gitt festivalen 4,2 millioner i tilskudd og 2,5 millioner i lån. Cultivastyremedlem Daniel Nordgård synes ikke det er for mye:- I år som kulturminister Giske skal bestemme hvilken festival som får knutepunktstatus er det viktig å vise at både byen og Cultiva støtter sterkt opp om Quartfestivalen. Jeg har hatt hjerte for Quart i mange år, og er villig til å strekke meg langt for at den skal overleve, slår Nordgård fast.- Når det gjelder dette med headliner fredagen, ville vi bare gi Quart en mulighet til å gjøre mest mulig ut av programmet. Men vi vet også at det har vært et spesielt vanskelig bookingår, og Jørgen Skauge vet mye bedre enn meg hva som er riktig i forhold til dette, sier Nordgård ydmykt.Fremdeles mangler noen artister på Quartfestivalens program, blant annet under hovednavnene Big Bang og 50 Cent. Disse skal ifølge Skauge på plass i løpet av uka.Tekst: Torgeir Eikelandtorgeir.eikeland@fvn.no 38 11 36 59