OSLO: Anført av Lene Mykjåland scoret Røa på sine tre første sjanser og punkterte cupfinalen mot Asker i de første 15 minuttene. Men det var bare så vidt det holdt til kongepokal.

Asker dro nemlig fordel av at Røa så ut til å ha brukt opp killerinstinktet i det første kvarteret, reduserte en gang i hver omgang, men så Røa stikke av med kongepokalen etter 3-2-seier.

Supertalent fra sør

Mykjåland var den store spilleren. Den 19-årige venstrekanten fra Sørlandet ble matchvinner i semifinalen mot Trondheims-Ørn og scoret to av målene da Asker ble slått i finalen.

– En fantastisk opplevelse. Det er bedre enn i drømmene mine, sa hun. Ifølge trener Geir Nordby kan hun nå så langt hun bare vil, bare hun slipper flere skader.

— Uff, hvilke skader er det jeg ikke har hatt? Det har vært veldig mye, og jeg får frysninger av å tenke på det, men nå er jeg helt frisk. Det som mangler er kamptrening, og det var litt flaut at jeg måtte ut med krampe. Men så var det veldig tung bane på Bislett, sa Mykjåland til Dagbladet etter kampen.

Sjokkbehandlingen eliteserielaget ga 1. divisjonslaget fra avspark på Bislett bidro til at kampen ble spennende bare i noen hektiske sluttminutter. Etter Askers redusering midt i første omgang prioriterte Røa det trygge og slapp ikke til særlig mange flere sjanser. Oslolaget slapp heller ikke fram mange nok spillere til å punktere en kamp laget dominerte.

Likevel ble det fest på Bislett, der 8856 tilskuere lagde ekte finalestemning. Tilskuerrekorden fra fjorårets Ullevaal-finale ble slått med nesten 2000, og frykten for at flyttingen til Bislett skulle ødelegge finalen som begivenhet viste seg ubegrunnet.

Publikum fikk også se en lettkledd Røa-trener Geir Nordby juble for seier, akkurat som da laget hans slo Asker i finalen for to år siden.

Sjokkåpning

Det var spilt 48 sekunder på Bislett da et smart hælspark fra Linda Stadsøy fant Lene Mykjåland på løp gjennom et uoppmerksomt Asker-forsvar, og dermed ledet Røa.

Røa kjørte over et sjokkskadd Asker-lag de første minuttene, men 1. divisjonsmesteren så ut til å være på vei inn i kampen og hadde nettopp skapt sin første sjanse ved Lindy Melissa Wiik da det kom to smeller til.

I det 13. minutt ble Siri Nordbys hjørnespark fra venstre slått mot eget mål av Asker-keeper Jeanette Stavsholt. Klareringen på streken nådde ikke lenger enn til Kristine Edner, som scoret fra kloss hold.

Ett minutt senere, nesten rett fra avspark, misset 41-årige Linda Medalen med et klareringsforsøk. Ballen gikk til Mykjåland som sendte 3-0 i mål ved stolpen.

Noen timer etter at tredje dårligste lag i mennenes eliteserie knuste det tredje beste i 1. divisjon, så den suverene vinneren av kvinnenes 1. divisjon ut til å få samme behandling av bronsevinneren i eliteserien.

Ny spenning

Men Asker ga seg ikke, utlignet på sjansestatistikken og fikk reduseringsmålet kampen så sårt trengte da Lisa-Marie Woods fikk fulltreff på volley i returrommet i det 21. minutt.

Asker evnet ikke å skape særlig trøbbel for at Røa-lag som hadde god kontroll defensivt og skapte det meste som var av sjanser i resten av første omgang og i det meste av en for det meste skuffende annenomgang.

Asker-spissene Lindy Melissa Wiik og Ragnhild Gulbrandsen scoret 59 av lagets 110 seriemål i år, men lørdag fikk de tøffere arbeidsbetingelser. Landslagsforsvarerne Siri Nordby og Marit Fiane Christensen slapp dem til få sjanser og ingen mål.

Først da Bettina Langlo Jevne ble kastet innpå de siste 20 minuttene, ble det fart i Asker. Det var hennes raid som banet vei for Leni Larsen Kaurins reduseringsmål i det 84. minutt, men det ble for lite og for sent.

På overtid hadde Røa en firedobbel sjanse av eventyrlige proporsjoner, men laget nøyde seg med ettmålsseier. Dermed kunne Røa feire 106-årsdagen med Kongens gull på bordet.