— Vi har gått gjennom de ulike begjæringene, og vi har fått mange nyttige innspill. Nå skal vi vurdere saken, og retten vil så ta en beslutning neste uke, sa Wenche Elizabeth Arntzen, en av de to dommerne i rettssaken mot Breivik, til NTB etter et møte i Oslo tingrett fredag. Både bistandsadvokatene, forsvarerne, statsadvokatene og dommerne i terrorsaken deltok på møtet.

Breiviks forsvarere og påtalemyndigheten gjorde det tidligere denne uken klart at de ikke vil be om en ny rapport.

— Siktede ønsker ikke nye sakkyndige. Han sier han ikke har tillit til rettssystemet, sa Lippestad etter møtet.

Han vil imidlertid ikke si hvor mye forsvarerne vil insistere på at det ikke blir gjort en ny vurdering.

— Vi vil først se hva retten bestemmer seg for, sa han.

Debatt

Det har de siste dagene pågått en heftig debatt rundt konklusjonene de rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby kom med i sin rapport. Psykiaterne konkluderte med at Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, og at han lider av sykdommen paranoid schizofreni. Rapporten er siden blitt møtt med omfattende kritikk.

I et brev til Oslo tingrett torsdag gikk den profilerte bistandsadvokaten Mette Yvonne Larsen hardt ut mot rapporten. Larsen mener de sakkyndige har begått feil, og hun navngir tre psykiatere og to psykologer som kan være alternative kandidater til en ny psykiatrisk vurdering av Anders Behring Breivik. Ifølge Larsen ble eventuelle nye kandidater også diskutert på møtet fredag.

— Vi har drøftet de ulike begjæringene, og vi har også diskutert personer som kan være aktuelle som nye sakkyndige, sier hun til NTB.

Larsen mener det ikke har vært mye uenighet rundt spørsmålet om nye sakkyndige.

— Det er ikke mange som har motsatt seg oppnevnelse av nye sakkyndige. Jeg opplevde ikke at det var stor uenighet blant de ulike aktørene på møtet, sier hun.

To rapporter

Lippestad sier at selv om det skulle komme en ny rapport hvor Breivik blir vurdert som tilregnelig, vil ikke den første rapporten bli glemt.

— Dersom det blir gjort en ny vurdering vil vi ha to rapporter, og den første rapporten vil aldri bli lagt til side, sier han.

Også Arne Lyng, den andre oppnevnte dommeren i terrorsaken, understreker at de sakkyndiges vurdering kun er ett av flere bevis som skal vurderes.

— Retten vil vurdere hvordan de sakkyndiges rapport skal vektlegges. Selv om det skulle bli to ulike rapporter, og det dermed skulle bli tvil om hvilken rapport som var mest riktig, er ikke dette de eneste bevisene vi har å vurdere. Vitneforklaringer, siktedes forklaring og siktedes tilstedeværelse i retten er elementer som vil bli vurdert sammen med de sakkyndiges konklusjoner, sier Lyng.

Ny rapport viktig

Larsen mener at selv om ny rapport ikke vil kunne ta bort all tvil, er en ny rapport svært viktig.

— Dette må oppklares. Det er mange hensyn å ta her, og for eksempel har de fornærmede krav på å få en ordentlig oppklaring, sier hun.

Bistandsadvokat Siv Hallgren, som representerer 150 berørte etter terrorangrepet i regjeringskvartalet, sier overlevende og etterlatte etter terroren 22. juli er redd debatten rundt sakkyndigrapporten vil føre til at rettssaken mot Anders Behring Breivik blir utsatt.

— De frykter at rettssaken kan bli utsatt, men de håper at dette ikke blir tilfelle, sier hun. (©NTB)