TVEDESTRAND: I dag mangler 10 av de 20 millioner kronene som skal til for at Richard Wagners storslåtte opera blir satt opp på Borøya 17. august 2013, og direkteoverført til omlag 800 kinoer verden over.

Neste år er det 200 år siden Wagner ble født, og verdensstjerner som bassbarytonen Bryn Terfel og bassanger Stephen Milling har takket ja til å delta i det potensielt spektakulære prosjektet. Det samme har Fabio Luisi, sjefdirigent for Metropolitan-operaen i New York, og regissør Kasper Holten, sjef for operahuset Covent Garden i London.

— 17. august gjør vi opp status og ser om det er mulig å få dette til, sier produsent Stein Roger Bull til Fædrelandsvennen.

Vendes tommelen opp, har de nøyaktig ett år på seg til å realisere det musikalske dramaet som ble skrevet etter at Richard Wagner i 1839 måtte søke nødhavn på Borøya da han var på vei fra Riga til London om bord i skonnerten Theis.

Helt siden 1997 har den lokale stiftelsen "Den flyvende hollender", med tidligere KrF-ordfører Torleif Haugland ved roret, forsøkt å få forestillingen på kjøl. Etter diverse havarier, mønstret produsent Stein Roger Bull og tidligere operasjef Bjørn Simensen på skuta, og sjøsatte ideen om en direktesendt kinofilm som senere blir distribuert som tv-versjon.

Investortørke

Med seg på laget, også finansielt, har de den fransk-tyske tv-kanalen Arte og distribusjonsselskapet EuroArts, men norske investorer glimrer så langt med sitt fravær.

— Vi arbeider med toppfinansieringen, men vi vet at det er vanskelig å skaffe privatkapital til kultur i Norge, sier Stein Roger Bull.

42 millioner kroner var det opprinnelige budsjettet, men det er nå redusert til 32:

— Blant annet sparer vi mye på å la Oslo-filharmonien spille inn musikken på forhånd, og ikke selv være til stede med fullt orkester, forklarer Bull.

Dersom 20 av de 32 millionene er på plass denne uken, gis det grønt lys til dramaet i Tvedestrand som inklusive prøver på den drøyt to timer lange forestillingen, vil utspille seg i fire uker.

— Med to tredjedeler av budsjettet i boks, tør vi å sette i gang i tro på at det lar seg gjøre å skaffe den siste tredjedelen i løpet av året som er igjen, sier produsenten.

Søker på nytt

"Den flyvende hollender" fikk seg et kraftig skudd for baugen da Norsk Filminstitutt på forsommeren sa nei til søknaden på 14 millioner kroner. Signalene derfra var imidlertid så positive at Stein Roger Bull ser lysning i horisonten:

— De hadde ikke mer penger i denne omgang, men inviterte oss til å søke på nytt. De har tidligere gitt oss 500.000 til utredning av prosjektet, og vi har fått gode tilbakemeldinger, sier han.

Grunnen til at 17. august er satt som d-dag, er at opsjonskontraktene som er inngått med operastjernene blir bindende fra denne datoen, og det innebærer utbetaling av honorarer. Nå jobber tre personer under høyttrykk for å få investorer på plass, og det er informasjonen fra disse som samles i slutten av uken.

Men om utfallet er uklart, er stjernene klare, i følge Stein Roger Bull.

— Jeg traff Bryn Terfel under Festpillene i Bergen, og han har sagt til familien at det blir sommerferie i Tvedestrand neste år!