KRISTIANSAND: — Jeg er overbevist om at det vil skje nye voldshandlinger og tragedier med utgangspunkt i voldsspill hvis ikke samfunnet tar dette alvorlig, sier Svein Olaf Olsen til Fædrelandsvennen.

I fjor høst anmeldte Kristiansanderen dataspillet "Call of Duty. Modern Warfare 2" på bakgrunn av opplysningene om at Anders Behring Breivik hadde brukt spillet som "oppvarming" før han gjennomførte terrorhandlingene på Utøya 22. juli i fjor.

Olsen er kjent for sin kamp mot videovold på 1980-tallet. Han er også far til Jannike Arnesen som var til stede på sommerleiren til AUF.

— Brudd på loven

Svein Olaf Olsen mener omsetningen av spillet er et brudd på straffelovens paragraf 382, som dreier seg om salg eller leie av "film, videogram eller lignende der det i underholdningsøyemed er gjort utilbørlig bruk av grove voldsskildringer."

Politiet i Agder valgte imidlertid å henlegge saken.

— Saken er henlagt på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet, sa politiadvokat Morten Bolager Formo til Fædrelandsvennen i november i fjor.

Sammen med sin advokat Bjørn Stefanussen påklagde Svein Olaf Olsen politiets avgjørelse til Statsadvokaten i Agder.

DEBATT: Hva mener du? Kan dataspill gjøre folk voldelige?

Hadde møte med Lippestad

I Oslo tingrett i går beskrev den terrortiltale selv hvordan han brukte "Call of Duty". Han mener spillet gir en troverdig skyte- og siktetrening for et virkelig oppdrag.

Det er jo en veldig god krigssimulator. Du kan prøve å opparbeide deg erfaring på bruk av siktesystemer

— Det er jo en veldig god krigssimulator. Du kan prøve å opparbeide deg erfaring på bruk av siktesystemer. Det er den store fordelen, sa Breivik blant annet da han ble spurt av aktor.

For Svein Olaf Olsen kom ikke dette som noen overraskelse. I forbindelse med anmeldelsen i fjor hadde han et møte med Breviks forsvarer Geir Lippestad. Her ble han informert om terrortiltaltes bruk av "Call of Duty".

— Jeg er overbevist om at Breivik er påvirket av spill, og dette førte til min anmeldelse, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

Call of Duty-serien har fått mye kjeft for høyt detaljnivå kombinert med svært voldelig innhold.

Han mener dette nå er blitt bekreftet av gjerningsmannen selv. Derfor har Olsen tro på at klagen mot politiets henleggelse vil bli tatt til følge.— Jeg kan ikke skjønne annet enn at Statsadvokaten nå pålegger politiet å starte etterforskning av spillet, sier Svein Olaf Olsen.

- Saken er styrket

Advokat Bjørn Stefanussen mener saken til hans klient er styrket gjennom Breiviks forklaring.

Her må politiet sette ressurser for å sjekke dette mot den aktuelle paragrafen i straffeloven. Er dette utenfor eller innenfor grensene?

— Å sette i gang etterforskning er et rimelig krav sett i lys av rettssaken som nå pågår. Her må politiet sette ressurser for å sjekke dette mot den aktuelle paragrafen i straffeloven. Er dette utenfor eller innenfor grensene? "Call of Duty" kan bli en veldig god prøvestein, sier Stefanussen til Fædrelandsvennen.

Advokaten regner også med at det i dommen mot Anders Behring Breiviks blir anført at bruk av voldsspillet var en av flere årsaker til at Breivik kunne gjennomføre terrorhandlingen.

"Call of Duty" har tidligere vært omstridt på grunn av spillets voldelige scener. Det er et veldig populært spill med med mange millioner spillere verden over.

Flere eksempler

Svein Olaf Olsen mener det finnes flere eksempler på at det er en sammenheng mellom dataspill av typen Breivik spilte og kriminelle handlinger.

Han trekker blant annet fram tragedien i Winnenden i Tyskland 11. mars 2009. Her drepte en 17 år gammel gjerningsmann 16 ungdommer. Under etterforskningen kom det frem at ungdommen var fokusert på spill. Samme dag som han begikk massakren, spilte han dataspillet "Far Cry 2".

Det er mange som ikke tar skade av å spille "Call of Duty" og andre liknende spill. Men samfunnet består ikke bare av rasjonelle, voksne mennesker

— Det er mange som ikke tar skade av å spille "Call of Duty" og andre liknende spill. Men samfunnet består ikke bare av rasjonelle, voksne mennesker. Det må vi ta konsekvensen av i forhold til slike spill, sier Olsen.

DEBATT: Hva mener du? Kan dataspill gjøre folk voldelige?