ARENDAL: "Den hvite rase er i hardt vær om dagen". Slik begynner et innlegg pastor Anders Helge Myhren har skrevet og lagt ut på Evangeliekirken Arendals nettsider.

Innlegget ble sensurert bort fra debattsidene Verdidebatt.no som drives av Vårt Land. Innholdet er sterk kost.

"Det blir vanskeligere og vanskeligere å holde folk, som ikke ser ut som oss, vekk fra det rike Europa. De etniske gruppene som kommer holder sammen, og tar deler av byene til sine

myhren.jpg Foto: Evangeliekirken Arendals nettside (brukt etter avtale)

beboelseområder. De dårligste områdene i starten, men etter hvert så er målet "Holmenkollåsen" i hver by! Det er faktisk bare et hvitt flertall som kan stoppe dette, og da må noe gjøres. Nynazister og nasjonalister har begynt å skjønne dette, men de er enda i mindretall, er dette en ønskelig utvikling? Men hva om noen år? Da er nok borgerkrig i hvert land, ikke bare en mulighet, men en sikker utvikling. Hva skjedde i Kosovo? Jeg sier ikke mer...!" skriver Arendals-pastoren.

— Ikke kristendom

Biskop Olav Skjevesland er klar på at han vanligvis ikke uttaler seg om forhold i andre trossamfunn. Innlegget fra pastor Myhren er imidlertid av en slik karakter at Skjevesland gjør et unntak.

— Dette er så grovt at jeg ikke kan være taus. Dette har heller ingenting med kristendom å gjøre! tordner biskopen.

- Hva tenker du om utsagnene fra Myhren?

— Jeg tenker at dette er høyreorientert rasisme av aller verste sort. Dette er en ekstremutgave. Disse holdningene er fullstendig forkastelige, sier Olav Skjevesland

Kjent skikkelse

Menigheten hans er liten. Men Myhren er ikke en helt ukjent skikkelse i Arendal. Han har tidligere hatt en lederrolle i Blå Kors, og han har bakgrunn som politiker for Kristent Samlingsparti.

Han har lite lyst til å utdype sine synspunkter i Fædrelandsvennen, utover at han står for innholdet i innlegget.

— Jeg synes lite om å bli sensurert, slik jeg ble hos Verdidebatt.no. Dette er et debattinnlegg om viktige spørsmål, sier han.

- Noe av det drøyeste jeg har sett

Foreningen Vepsen driver bloggen vepsen.org og er et av miljøene som tettest følger utviklingen innen rasistiske og høyreekstreme miljøer. Henrik Lunde, styreleder, jobber i en årrekke med tilsvarende problemstillinger i Antirasistisk senter. Likevel er han svært overrasket over synspunktene til pastor Myhren fra Evangeliekirken Arendal.

— Synspunktene til pastor Myhren er noe av det drøyeste jeg har sett på flere år, sier Lunde.

Koblingen mellom kristne miljøer og anti-islamske holdninger er imidlertid ikke ny.

— Dette var noe vi så tydelig den gangen Carl I. Hagen for noen år siden besøkte menigheten Livets Ord, og spilte på frykten for islam da han ville nærme seg menigheten. Men holdningene til Hagen er på et helt annet nivå enn det Myhren legger for dagen i dette innlegget, understreker Lunde.

- Rasistisk motivert

— Det hender vi må sensurere innlegg når de er åpenbart rasistisk motivert. Det mente vi var tilfelle denne gangen, sier kommentarredaktør Jon Magne Lund i Vårt Land.

Han sier pastor Myhren har kommet med innlegg en rekke ganger som de ansvarlige bak nettstedet Verdidebatt.no har ment var problematiske.

— Vi ønsker et godt debattklima og en høy kvalitet på våre sider. Vi ble enda strengere på dette etter 22. juli. I noen tilfeller gir vi advarsler, og debattanter som opptrer rasistisk risikerer utestengelse fra våre debattfora i en periode, sier Jon Magne Lund.