OSLO: Da statsminister Jens Stoltenberg samlet Regjeringen til statsråd hos kongen 30. januar, la justisminister Knut Storberget frem en uvanlig lovendring:

Dagens politilov slår fast at ingen bør være politidirektør i mer enn ni år. Men av hensyn til sittende politidirektør Ingelin Killengreen er loven foreslått endret til 12 år.

Dokumenter Aftenposten har sett, viser at embetsverket og SV-statsråd Heidi Grande Røys i Fornyings— og administrasjonsdepartementet var svært kritisk.

— En endring av en åremålsperiode som allerede er påbegynt, er i strid med grunnleggende prinsipper ved statens åremålsordning, sa fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys i et brev før jul.

- Uheldig

Grande Røys og embetsverket påpeker at Storberget får problemer når politidirektør-jobben skal utlyses. Ifølge departementet må Storberget lage to utlysningstekster:

  • En utlysning for seks år for en ny politidirektør dersom det skulle dukke opp en bedre søker enn Killengreen.

  • En utlysning for tre år dersom Killengreen får forlenget tilsettingsforholdet.

— Dette er svært uheldig, konkluderer Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Grande Røys reagerer også på at Justisdepartementet i sitt opprinnelige forslag skrev at man ønsket å forlenge Killengreens åremål uten utlysning. Senere i lovteksten ble det foreslått at stillingen skulle utlyses.

— Dette kan synes selvmotsigende, bemerkes det.

Grande Røys ønsket i går ikke å kommentere brevet.

Da Ingelin Killengreen ble ansatt, mente Stoltenberg-regjeringen at det svekket «demokratisk og politisk kontroll» hvis en politidirektør sitter for lenge.

«Begrunnelsen for åremål er hensynet til å styrke den demokratiske kontrollen med Politidirektoratets virksomhet», het det.

Justisminister Knut Storberget har tidligere avvist dette som «ubegrunnet» frykt. Han har påpekt at politiet trenger kontinuitet og en sterk faglig ledelse.

— Departementet ser nå at det er uheldig med et åremål der mulighetene for en gjentakelsesperiode bare er tre år. Politiets arbeid er preget av langsiktige tiltak og innsats, heter det i lovforslaget fra Storberget.

Alt Storberget ønsket å si i går, gjennom sin kommunikasjonssjef, var følgende:

— Regjeringen har fremmet saken i statsråd og den ligger nå til behandling i Stortinget.

Motstand

Forslaget har møtt kraftig motstand fra Politiets Fellesforbund, Politiembetsmennenes Landsforening og LO ved Norsk Tjenestemannslag. Alle høringsparter gått imot endringen, mens Riksadvokaten ikke vil si noe.

— Det er meget uheldig å utforme en lov som skal virke ut fra et personalpolitisk ønske. En lov bør ikke være situasjonsbestemt og personavhengig, sier KrFs Hans Olav Syversen.

— For meg fremstår Storberget og Killengreen som justispolitikkens Pompel og Pilt. Killengreen har nå fått ni år, og jeg synes ikke norsk politi er blitt så mye bedre. Dette lukter avtalt spill, sier nestleder i justiskomiteen Jan Arild Ellingsen.